- (e-mailem) --- 4. 3. 2010
Re: ?epky konec? (41659) (41660) (41661) (41663) (41665) (41674)
Od začátku 80 let se pěstuje trochu jiná řepka Nové odrůdy neobsahují v oleji kyselinu erudikovou (nevím přesný název) a proto se z nejhoršího oleje stal ten lepší. pro nás včelaře to má však jeden špatný výsledek, Včely ji nemají tak v oblibě a také roní nektar kratší dobu než původní odrůdy. Údajně však také z neopylených květů je kvalitnější olej (partenogeneze).
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: ?epky konec? > Datum: 04.3.2010 09:13:17 > ---------------------------------------- > Se řepkou to ještě může být zajímavé. Díky určitému malému množství > nenasycených mastných kyselin v řepce má nafta s příměsí řepkového oleje > nízkou životnost. Co jsem zachytil, tak doporučení je koupenou naftu > vypotřebovat do tří měsíců. > Kdo odstavuje auto třeba přes zimu, měl by správně jednou za nějakou > takovou dobu vypotřebovat starou naftu z nádrže a dolít nově nakoupenou na > benzince. Jinak nenasycené mastné kyseliny v palivovém potrubí a > vstřikovacím čerpadle zpolymerují v rosolovitou hmotu... Uvidí se, jak moc > se to s časem projeví, jestli nakonec kvůli tady tomu nebude třeba > vypěstovat odrůdy řepky speciálně určené na produkci oleje na bionaftu a do > té doby produkci řepkového oleje na bionaftu omezit. > U nás se jinak více zaváděla řepka v 70 letech. Co si pamatuji, neosvědčila > se tehdy na podhorských územích žitopohankového typu od nás směrem k horám, > osvědčila se dobře na polích pšeničnobramborového typu od nás naopak směrem > do nížiny. Ale dneska se stejně tak jako v těch nížinách úspěšně pěstuje i > v podhůří,kde se tehdy neosvědčila... > Co se týká kvality řepkového oleje, v poslední době jsem zachytil hlasy, > které tvrdí, že řepkový olej je svými zdravými účinky z levných olejů > nejlepší a je hned po olivovém. Jak dalece to je skutečně pravda a kolik je > v tom marketingu, nevím. Fakt je, že nejlevnější olej bývá sójový. Teprve > pak řepkový a za ním hned slunečnicový. Může za tím být i to, že méně > povedené šarže vylisovaného řepkového oleje, které dříve stejně skončily > jako potravina, jdou dnes do bionafty a pro lidi jdou jen ty lepší řepkové > oleje..... Taková ona známá slabá pachuť stolního oleje, běžná třeba kdysi > u stolních olejů za socialismu, z dnešních stolních olejů úplně vymizela, > většinou jsou dost lahodné a s typickou chutí podle původu, snad trošku > kromě těch úplně nejlevnějších snad získaných loužením rozpouštědly z > předlisovaných zbytků.... > Řepka obecně jako brukvovitá ale asi bude mít velký potenciál k dalšímu > šlechtění. Zúčastnil jsem se třeba jednoho sezení, kde člověku cpou > předražené hrnce a kuchyňské roboty atd a součástí presentace byla i > nabídka a ochutnávka jakéhosi čistě řepkového oleje ze Švédska. Jak moc to > byla pravda a jestli to nebyl olej dochucený nějakými výtažky, nevím, jasně > žlutý zlatý olej chutnající velmi dobře po másle říznutém jakoby olivovým > olejem, na saláty za studena chuťově perfektní. Ovšem jeho cena si s > kvalitním olivovým olejem nijak nezadala.... > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 41676
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |