78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Mensik Josef --- 25. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4093)
Vařil sjem v tom vosk moc let 1. Dovařáku se z boku naleje asi tak třetina vody a uvede se dovaru. 2. Do dírkovaného koše ae vloží předem namočené dílo (vleze se ho tam víc). Lze použít i suché a nestláčet. 3 K výtokovému otvoru se pristaví vědro nejlépe z plastu (nesmí mít žšdné profilování) s teplou měkou 4. Nasadíme víko s lisem a utáhneme boční šrouby vodou ( sešťovka)do kterého bude vosk vytékat Voda musí být co nejdéle tepláaby se vosk dobře vyčistil . Vědro jem vždy dobře zakrýval kusem staré deky 5. Když přestává již téct vosk teprve začínáme zvolna utahovat lis s občasným povolováním až do úplného vylisování 6 Vosk necáme dokonale stuhnout až se urhne od stěny 7 povyjmutí se nožem spodní strana dobře odřízne nožem, obsahuje mnoho nečistot . Vosk z pařáku je našedlý až šedý není to vada , na lomu tvoří šupiny Dnes tavím v prádelním kotli a slunečním tavidle, je to levnější neboť vařák je velmi drahý a specielní pytzel na tavení stojí 110kč. Došel jsem tak v loňském roce k pozoruhodnému výsledku Shodou okolností se všech tří způsobů tavení jsem měl po 8 kg vosku a vytavené zbytky uložené samostatně Tyto jsem pak vytavil na kotli znova Z tavidlových zbytků jsem vytavil ještě necelé 2 kg Z pařáku 0,7 kg Z kotle 0,15 kg
Pepan
----- Original Message ----- From: "Kristl Pavel" <Kristl/=/oez.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 24, 2003 2:01 PM Subject: RE: Vaření vosku
> Vytékaly mi zbytky medu a vosk a svinstva, > která se procpala přes dírky (asi milimetrové).
To bude asi ten hlavní problém, vosk (a med) se rozehřátím přes plátno propasíruje, svinstva zůstanou.
> a jak oddělovat frakce: med, vosk a svinstva. Když vařím staré souše v kastrólu na vařiči, dávám je do vody. Rozvařenou směs pak přes husté síto sleju a nechám vychladnout. Med se rozpustí ve vodě, vosk plave na hladině a na dně voskového koláče je přilepená vrstva všeho, co už nechci. Tu seškrábnu a vyhodím. Čím víc vosku, tím vyšší koláč, tím lepší práce.
Pavel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4102
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu