78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Čermák K. (e-mailem) --- 5. 2. 2010
Re: med z tmaveho versus panenskeho dila (40657) (40664) (40666)
Anatomii producentů neovládám, klidně se nechám poučit... Chtěl jsem hlavně říci, že med z plástů kde už se plod vylíhnul, není méně hodnotný, i když má trochu jinou chuť. Z hledisky kvality medu či jeho poživatelnosti starší plásty nijak nevadí... Zdroj zárodků včelích nemocí ze starších plástů je jiný aspekt. K. Čermák
Radek Hubač napsal(a): > Velmi vyjímečně nesouhlasím s panem Čermákem, > všichni nás učili, že medovice je de facto ultrafiltrátem mízy rostlin, která přímo ze žaludku odchází mimo střevo ke kloace a ven z těla. Osobně tedy medovici za výkaly nepovažuji a ztotožnuji se s názorem pana Streita, že med z panenských či světlých plástů mně chutná víc, ze starého má na kořeni jazyka až svíravou chuť, což dobře poznáte u nás na dnech medu, kde je cca 80 vzorků a klasicky velařící používají v mednících především staré dílo... Racionální vědecké ysvětlení pro to nemám, chuť je subjektivní, ale je nás takových víc, co to vidí podobně. Stejně je to i s barvou, ze starých plástů může být i řepka krásné čajové barvy. >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 40668
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu