78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 23. 10. 2009
Re: Odvíčkovací stroj (38204) (38209)
K tomu slouží výzkum, který by jste měl mít také v jídelníčku. Jsou tam data, která se mohou brát vážně a HMF nastupuje třeba i v roztoku kyseliny šťavelové. Proto se nedá roztok dlouho skladovat, protože to je jeden z hlavních důvodů při závadnosti kš a úmrtnosti dělnic. Co se týká medu, který 6 hodin ohříváte, ikdyž v různých intervalech na 90°C, tak tam bude hodnota LD také velmi nízká.
_gp_
2009/10/23 Jaroslav Vodička <apidomia/=/seznam.cz>
> Co se týká toxicity HMF pro včely, to jsem zaslechl také, stejně tak že med > se nemůže rozehřívat nad 50 stupňů. Praxe je však odlišná. Na medovici vám > 50 stupňů nestačí a pokud má být pořádně ztekucena, bohužel to bude okolo > 100 stupňů. Nikdo to nepřiznáte a přitom to tak děláte, jedna věc se káže, > druhá se dělá. Komu medovice teče v zimě, 50 stupňů použít nemohl. Tepelná > setrvačnost než med vystydne je velmi dlouhá. Pro představu - obsah nádoby > nějakých 50 kg ohřátý na vysokou teplotu bude mít relativní úbytek tepla > cca. 10 stupňů za 24 hodin. Po celou tuto dobu ale vzniká HMF. Proto med > koluje přes tepelný výměník. Pokud se rozhodneme jej ochladit, jde to > rychlostí 10 stupňů za 15 minut. Musím právě odjet, k dalšímu se vyjádřím > postupně. > > JV >
-- ___ / __| _ _ | (_ || || | \___|\___/ ____ | _ \ __ _ | |_) / _\ | | _ /\__/_| |_|
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 38211
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu