78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 18. 6. 2009
Re: Mor je vsude kde se podivam (36205) (36215) (36217) (36219) (36224) (36226) (36234) (36235) (36237) (36247)
Souhlas. Co pamatuji za změny za posledních 30 let, včelaři vesměs rezignovali na chov vlastní linie, tehdy prakticky každý včelař nad zhruba 10 včelstev rozchovával a udržoval nějakou svou linii, jen občas osvěženou nákupem matky od někoho jiného. Vybíral pro rozmnožování nejlepší včelstva a brakoval ty nejhorší. Dneska se matky nakupují a maximálně rozchovávají v další generaci, pak už ne. Taky se tím ale dosáhlo znatelného zvýšení výnosu i při znatelném zhoršení snůškových podmínek, hlavně v červenci a srpnu. Počet včelstev na stanovištích se zvětšuje, protože chov v nástavkových úlech nevyžaduje tolik času a výnos z jednoho včelstva vztaženo k průměrné mzdě klesl až desetkrát, takže na stejný výnos bylo zapotřebí celkový počet včelstev zněkolikanásobit. R. Polášek ----- Original Message ----- From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, June 18, 2009 1:40 PM Subject: Re: Mor je vsude kde se podivam
Tady se pohybujeme v několika rovinách 1) Mor a úly 2).Mor a diagnostika 3) Mor a jeho likvidace 4) Mor prevence 5) Mor a genetika 1 Nové úly tuto problematiku nemohou nijak standatrizací vyřešit 2 Jak se zlepšují diagnostické metody tak víme o větším množství stanovišť kde se vyskytlüje a doposud nepropukl v klinické stádium. Kde berete tu jistotu že to tak nebylo vždycky? 3 Je to hodně sporná metoda boje proti nemoci již jen to že při likvidaci stanoviště se manipuluje s obrovským množstvím materiálu . To musí být obrovská kvanta spor která se takto dostanou do ovzduší. a stávají se tak potencionálním nebezpečím V různých zemích to řeší různě a výsledky jsou asi tak stejné. Mor je tu stále 4 Jsme u dvou nejdůležitějších bodů a) chování včelařů a obměna díla b) zvětšováním stanovišť porušujeme vzdálenostní bariéry pro přenos chorob c) honba za vysokými výnosy nákupy ste nových a nových matek od kterých získám více medu. Vždy je však něco za něco. Podívejte se kolem sebe každé zvětšení výnosu nebo zlepšení vzhledu našich potravin vyžaduje více a více chemie protože ty nové odrůdu a plemena jsou citlivější k nákazám jak z genetických důvodů tak kvůli větší koncentraci 5 Jsme u genetiky tady je ta největší možnost jak tento problém omezit a) likvidací celých stanovišť přicházíme o to nejcennější TOLERANCI b) Je velkou módou F1 málo kdo však ví jak s tímto dále zacházet a co se dějě při dalším rozchovu c) nikdo se již nechce věnovat pracnému šlechtění svého chovu Chováme se spotřebitelsky a nezajímá nás při nákupu nových matek nic jiného než kolik donesou. to je to nejhorší ze všeho.
Závěrem ohlédněme se za sebe a zamysleme se nad svým přístupem k problému a hlavně neobviňujme druhé Sami dobře víte jak nové plásty které necháváme na zimu v úlu vypadají ,když se na jaře posunou do medníku Někdy mě stavební rámek po sezóně připadá jak několika letý
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36249
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu