78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radek Krušina (194.213.39.94) --- 5. 6. 2009
Re: Krystalizace jarn?ho medu (35998) (35999) (36007) (36012) (36013) (36025)
Tommáš Heřman napsal:
>...nekdo ..... defakto kazi med teplem.....
......................
Jak jsem pochopil z různých zdrojů, tak to není úplně pravda.
Med se teplem nekazí.
Líp by se to mohlo nazvat, že zvýšená teplota má vliv na rychlost stárnutí medu.
Je to vpodstatě přirozený proces a existují na to různé grafy.
V podstatě dlohodobé vystavení medu zvýšené teplotě má vliv na snížení aktivity enzymů.
Šetrné rozehřívání medu (do 24 hodin do 50°) neznehodnotí med nijak dramaticky (pokud si to dobře pamatuji, tak aktivita toho enzymu, co je na teplo nejcitlivější, se nesníží ani na polovinu). V každém případě je to pořád med, který splňuje normu.
Je dobré si uvědomit, už i tu vícekrát rozebírané skutečnosti, že například dlouhodobým uskladněním medu například na půdě, kde teplota může dosahovat i 40°C můžeme opravdu med znehodnotit, protože zvýšené teploty působí na med dlouhodobě.
Oproti tomu oslazením čaje o teplotě 80°C med neznehodnotíme, protože doba působení teploty je poměrně krátká.
A uskladněním pod tuším 15° med prakticky nestárne.
Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36027
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu