78692

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radek Krušina (194.213.39.94) --- 5. 6. 2009
Re: Krystalizace jarn?ho medu (35998) (35999) (36007) (36012) (36013) (36025)

Tommáš Heřman napsal:

>...nekdo ..... defakto kazi med teplem.....
......................

Jak jsem pochopil z různých zdrojů, tak to není úplně pravda.
Med se teplem nekazí.
Líp by se to mohlo nazvat, že zvýšená teplota má vliv na rychlost stárnutí medu.
Je to vpodstatě přirozený proces a existují na to různé grafy.
V podstatě dlohodobé vystavení medu zvýšené teplotě má vliv na snížení aktivity enzymů.
Šetrné rozehřívání medu (do 24 hodin do 50°) neznehodnotí med nijak dramaticky (pokud si to dobře pamatuji, tak aktivita toho enzymu, co je na teplo nejcitlivější, se nesníží ani na polovinu). V každém případě je to pořád med, který splňuje normu.

Je dobré si uvědomit, už i tu vícekrát rozebírané skutečnosti, že například dlouhodobým uskladněním medu například na půdě, kde teplota může dosahovat i 40°C můžeme opravdu med znehodnotit, protože zvýšené teploty působí na med dlouhodobě.
Oproti tomu oslazením čaje o teplotě 80°C med neznehodnotíme, protože doba působení teploty je poměrně krátká.
A uskladněním pod tuším 15° med prakticky nestárne.

Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36027


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Ivan Černý - Středočeský kraj - příspěvek na úly
Předchozí:KaJi - Re: Rámkové krmítko


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu