78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 22. 3. 2009
Re: Velké balení cukr (34753) (34757) (34758) (34759) (34781) (34784)
> Kdysi jsem se domákl, že poblíž v jednom zavřeném cukrovaru rozplavují cukr > s vodou. Čekal jsem, že tam někdo vyrábí roztok pro včelaře, nebo že bych > to jako roztok mohl koupit a ušetřit. > Ale ona ta byla výroba sirupu a jako sirup se to vyváželo do Polska. Jenže > to skončilo se vstupem do EU.
Já jsem taky čekal, že se nějaké cukrové krmivo pro včely obcházející cukerné kvóty EU objeví. Musela by se ale vyřešit nižší cena než je cukr v akcích supermarketů, potom by se muselo vyřešit levné a spolehlivé balení toho cukerného roztoku či cukerné kaše a nakonec taky trvanlivost takového krmení. A distribuce. Toto všechno tuhý cukr v sáčích a pytlích má ideální včetně snadné dostupnosti, hypermarkety s akcemi na cukr jsou dneska v každém městě. Potom kdyby se povedlo takové krmení pro včely vyjmout oficiálně z cukerných kvót EU, nohlo by to znamenat umožnit odbyt navíc pro nějakých pár stovek tun cukru. Jenomže jak zajistit, aby toto cukrové krmení spotřebovaly jen včely a někdo ho "nevytuneloval" pro lidi?
> Zajímavé v této souvislosti je, že nejlacinější med se k nám dováží z > Itálie. Zřejmě i tam mají flexibilní preacovní sílu ve státní správě. :-))
Itálie je kapitola sama pro sebe, coby země s nemocným hospodářstvím je tam pracovní síla v jižní části velice levná, pokud rovnou to za pár šupů a na černo nedělají afričtí a podobní přistěhovalci.
K tomu, že se cukr smíchá s kakaem nebo čajem, doveze a potom přečistí, na to se dívám poněkud skepticky. Ono to totiž není tak jednoduché takový mix spolehlivě a hlavně levně zbavit příměsí včetně zabarvení a potom zase odpařit roztok a získat tuhý rafinovaný cukr, aby se to vůbec cenově vyplatilo. To není líh s realizovatelnou tržní cenou díky dani 200 - 400 kč za litr, ale cukr s cenou 20 Kč za kilo. Dávalo by to poněkud větší smysl pouze v případě, kdyby se taková směs rozpustila, zběžně zbavila příměsí a potom prodala jako sirup pro výrobu čokoládových cukrovinek nebo stáčených čajů a podobných. A původní rafinovaný cukr, který by se jako nakoupil pro tuto výrobu, potom nějak pod rukou prodal...
Radim Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34795
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu