- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 12. 3. 2009
Re: Řídký med je pro spotřebitele lepí (34599) (34600)
Situace je taková, že med se může nazývat med tehdy, když to je podle normy med. Limit jsou tam ty úpravy. Takže tekutý řídký med se může potom klidně nazývat třeba medový sirup. Med může potom nahradit na ochucování čajů, různých vod a minerálek a potom skoro všude, kde se používá med jako příměs při vaření. Pravý hustý med potom zůstane jenom na takové použití, kde je potřebné, aby med měl menší množství vody, různá perníková a podobná těsta, krémy, bonbony atd, všude jinde bude výhodnější med řidčí a tekutejší. Vedle snadnějšího použití u spotřebitele je potom řídký med výhodnější i pro producenta - velkovčelaře, protože může dosáhnout ze snůšky vyššího výnosu a taky i pro zpracovatele toho medu, protože nízká viskozita řídkého medu umožnuje použít mnohem jednodušší pumpy, potrubní rozvody, filtry, zásobníky, dávkovací a podobné zařízení než pro klasický hustý med. Já myslím, že to je jen otázka času, kdy se nějaký velkovčelař specializuje na výrobu řídkého medu typu toho medového sirupu, ať už pro koncového spotřebitele jako medový sirup, náhražka javorového či podobného přírodního tekutého cukru nebo pro firmy používající do svých výrobků nyní klasický med. Klasický med potom zůstane jen pro tradiční zákazníky a jako biomed či podobné propagandistické ekovýrobky.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "pavel" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, March 12, 2009 9:39 AM Subject: Re: Řídký med je pro spotřebitele lepí
> To už ale pak nebude med. Jakékoliv úpravy medu jsou nepřípustné
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34601
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |