78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 12. 3. 2009
Re: voda v medu (34538) (34553) (34578) (34584) (34586) (34594) (34595) (34596)
Jistě, udělat jde leccos. Jak ale bude na prostor úlu málo včel a k tomu silná snůška, tak jakýkoliv venkovní vzduch med nezahustí. To musí udělat včely. A hrabat se ve včelstvech, prohlížet rámky a rozdělovat je, tam je řídký med, tam ne, řídký med dáme do silnějšího včelstva zahustit, to je tak zdlouhavá manipulace, že se vyplatí jen někomu, kdo se chce skutečně celý den hrabat jen v několika včelstvech. I když kdo má 2 - 4 včelstva na zahradě, tak mu řídký med tolik nevadí, med se nechá v napůl naplněném otevřeném kyblíku a za pár dní je taky víceméně zahuštěný a pro vlastní spotřebu není problém těch pár sklenic uhlídat a jak začne med kvasit, tak se hned spotřebuje. Jinak ale řídký nezahuštěný nektar by se hodil potom tomu, kdo používá ke krmení nebo podněcování navlhčený cukr. Byla by takhle možnost získat tuto surovinu pro krmení třeba z řepky jen s minimální ztrátou medného výnosu, nezavíčkované rámky zaplněné během předchozích 2 - 4 dnů by se prostě u řepky vytočily, řídká sladina by šla velice snadno a hned navrátily včelám a nezahuštěným nektarem by se ihned ten cukr ovlhčil a uložil do doby krmení třeba v plastových sudech. Možná by to byla i dobrá surovina na medovinu. Ještě by šla jedna věc a sice při vytáčení oddělit med z nezavíčkovaných buněk a ze zavíčkovaných. Plásty by se nejdřív opatrně vytočily bez odvíčkování, tím by se získal nejřidší med a potom by se vytočily odvíčkované. Za cenu vyšší pracnosti by to mohlo fungovat, med by se rozdělil na dvě frakce, řidčí by se musel nějak ještě zahustit či hned nějak zpracovat a hustší by mohl jít rovnou na prodej.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, March 12, 2009 8:03 AM Subject: Re: voda v medu
Hustota medu a obsah vody jsou dvě různé věci Hustota medu je dána poměrem cukrů v něm, Různé plodiny produkují nektar v různou denní dobu pro ně za určitých podmíkk a co hlavně cukernatost se pohybuje od 20 do 60 % cukrů, podle druhů. Izolace úlu nemusí mít vůbec žádný vliv Důležitá je nasycenost vzduchu vodními parami. Vzduch je nasávám z venkovního prostředí a za chladných nocí je jeho relativní vlhkost podstatní vyšší jak za teplých. Lze však takév lhké zásoby odebrat a vložit je do slabšího včelstva které je dosuší a uvolnit tak prostor těm silnějším na donášení nektaru
Pepan
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34598
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu