78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (e-mailem) --- 12. 3. 2009
Re: voda v medu (34538) (34553) (34578) (34584) (34586) (34594) (34595)
Hustota medu a obsah vody jsou dvě různé věci Hustota medu je dána poměrem cukrů v něm, Různé plodiny produkují nektar v různou denní dobu pro ně za určitých podmíkk a co hlavně cukernatost se pohybuje od 20 do 60 % cukrů, podle druhů. Izolace úlu nemusí mít vůbec žádný vliv Důležitá je nasycenost vzduchu vodními parami. Vzduch je nasávám z venkovního prostředí a za chladných nocí je jeho relativní vlhkost podstatní vyšší jak za teplých. Lze však takév lhké zásoby odebrat a vložit je do slabšího včelstva které je dosuší a uvolnit tak prostor těm silnějším na donášení nektaru
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: A.Tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com> > Předmět: Re: voda v medu > Datum: 12.3.2009 07:35:28 > ---------------------------------------- > přidá jako poslední bedničku s 3 mm sololitu. Včely do rámků do takových > nástavků sladinu donesou, ale v chladné noci nezahustí, protože se z > nastavku stáhnou. > > Pán Polášek musím oponovať. Ak raz včely obsadia aj pozdejšie uloženú > debničku a včely do nej umiestnia med, z debničky sa v noci nesťahujú, > nemajú príčinu. Ak včelstvo, ktorému sme pridali debničku, tak len preto, > že je silné a ostatné už majú zaplnené, žiadna nočná zima ich nedonúti od > nektáru odísť. > Spôsob odparovania prebytočnej vody je založené na inom princípe ako > priamym vyhrievaním priestoru včelami. Viete veľmi dobre, že aj studený > vietor vysušuje mokrý priestor a dokonca mínusová teplota v mrazničke > zbavuje vodu z potravín. > Včely podstatnú časť z úľa odstránia svojím intenzívnym vetraním a > odsávaním vlhkosti. > Všetky také vývody sú umele vykonštruované a nie sú príčinou prebytku vody > vo vytočenom mede, skôr to bude zapríčinené nedočkavosťou včelára. > Nasvedčujú to aj moje skúsenosti. Vytáčal som včelstvo, ktoré ešte silno > donášalo nektár, vytočený med bol redšej (nie riedkej) konzistencie. Med > som v nádobe prekryl redšou látkovinou, po 4-6 dňoch bol med zahustený. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34596
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu