78432
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 13. 12. 2008
Re: Re: (32818) (32821) (32826) (32828) (32831) (32835) (32837)
Asi to byl součet více důvodů. Možná, že by se nástavkový úl u nás tehdy ujal, kdyby se zdůraznilo to, že to byly vlastně použité bedničky... Viděl jsem nákres toho Hospodáře v knize o včelaření. Jednoznačně speciálně pro včely vyrobený úl s rohy s klasickou pracnou truhlářskou vazbou, žádné použité bedničky. Kromě jiného měl takový úl vystavený venku asi mnohem nižší životnost než almárka nebo dokonce klát. Almárka, pokud byl úl venku, šla mnohem snadněji uchránit nějakým obalem proti vlivu povětrnosti než nastavkový a když ne, voda po dřevě s vlákny svisle sklouzává, zatímco do dřeva s vlákny vodorovně se vcucává a dřevo trpí mnohem více.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "KaJi" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, December 13, 2008 12:20 PM Subject: Re: Re:
> RP: > ... že před 100 - 150 lety byl nástavkový úl pro běžné místní > truhlárny velice náročný výrobek a tudíž v součtu drahý a pro obyčejné > včelaře nedostupný, > ------------- > Langstroth si u obchodníka vzal bedny. > (a vynalezl včelí mezeru. Ne úl.) > Já myslím že bedny od whisky - výška odpovídá Jack Daniels :-) a dodnes se > bedny a přepravky s vnitřní šíří cca 37,5cm =15" používají. Třeba ta na > zeleninu je taky tak široká, u nás ve fabrice jsem přeměřoval přepravky - > stejné. > > Že to bylo nad síly truhláře bez strojního vybavení je možné. > > Ale když se podívám na bedny od munice, nebo od mýdla (s jelenem) tak si > myslím, že ta přesnost tehdy dosahovaná v průmyslové výrobě byla > dostatečná. Mimo jiné mě docela udivují stará prkna (zřejmě z rozmítačky > široká až 30cm a tlustá cca 17mm). > A v margarínkách atd se tehdy tloukly bedničky poměrně přesné a pevné. > Někde slouží stále (u mě třeba na dřevo). > > Hlavní důvod proč se nástavkový úl nerozšířil, byl podle mě ekonomický - > provozní - spotřeba cukru je v něm oproti almárkám a jiným zadovákům velká. > > A vzhledem k tomu jak si vzpomínám na své neúspěšné začátky, taky je to o > plemenivu atd. > Takže to není možná ani tak o konzervatizmu, ale první průkopníci si možná > nabili čumu. > > Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32839
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu