78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Holy (147.229.132.16) --- 26. 11. 2008
Re: medovina (32609)
Hůř se čeří zejména medovina nevařená, ale i vařená s málo posbíranou pěnou. Místo čeření s želatinou nebo jiným prostředkem lze v menším množství použít i filtraci přes normální filtrační papír nebo do kalné medoviny zamíchat trochu křemeliny a nechat znovu ustát. Křemelinu používají k filtraci např. v pivovarech a obvykle se tam dá i koupit
(nejmenší balení je pytel, řádově ve stokorunách a mám toho na zbytek života). Také lze kalnou medovinu nechat venku na mrazu a po vyčištění opatrně stočit (nesmí se s tím hýbat,
dlouhodobý zákal nedělají kvasinky a kal z nevysrážených bílkovinných složek je velmi lehký a snadno se zvíří). Při všech uvedených způsobech se částečně odstraní i barviva a medovina je pak světlejší.
M. Holý
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 32634
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu