78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
Znamená to tedy, že jestli někdo vytočí v prvním vytáčení do medu takových 5 - 20 % starých "!cukrových" zásob, na obsahu sacharózy v medu se to nijak zvlášť neprojeví. Pokud "cukrových" zásob bude víc, projeví se to v takovém medu na menším obsahu látek, které včely přinášejí s nektarem zvenku. Využití starých cukrových zásob na jaře na komorování pomocí Blinovy přepážky ještě toto zanášení sacharózy do medu podstatně snižuje, včely cukr spotřebují a co nespotřebují a uloží zase do zásob, tak to znova zpracují a tím obsah sacharózy ještě sníží.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Čermák K." <cermak.kv/=/seznam.cz> To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, October 07, 2008 7:50 PM Subject: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem
Pokud jsem si čísla dobře zapamatoval - po uložení do plástů takový včelí invert má cca 20% sacharózy, ale inverze probíhá i v dalších týdnech v závislosti na teplotě a po nějakém čase se obsah sacharózy dostane k hodnotám jako v medu, tedy pod 5 %. Jenže v medu jsou navíc i látky, co nejsou v takovém invertu, sice ve stopových koncentracích, ale jsou to pro včely i člověka velmi užitečné látky (vitaminy, enzymy, organické kyseliny, aj.) ...
Radim Polášek napsal(a): > Mohl by někdo uvést, kolik je ve zpracovaném cukru na zimu procent sacharózy > a kolik glukózy a fruktózy, čili kolik sacharózy při zpracování zásob na > zimu včely rozštěpí? >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31957
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu