78405
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 26. 8. 2008
Re: krmení včel - energie (5576) (5588) (31113) (31121) (31139) (31153) (31155) (31163) (31164) (31166) (31169) (31173)
Pokud se budeme zabývat detaily, pravda bude obojí. Hned po převrácení je roztok řídký, protože cukr se nestačí rozpustit. Jak včely zaberou, roztok je potom hustý, nejspíš blízko k přirozené rozpustnosti cukru ve vodě dané teplotou, to je odhadem 2 nebo více dílů cukru ku 1 dílu vody, přes sloupec cukru ta voda prochází rychlostí několik centimetrů za hodinu. Ke konci, pokud se dávkuje podle návodu, 3 kila cukru a to dolít vodou, cukr ve flašce už prakticky není a vody zbývá tak 2 - 4 deci a v té vodě je cukru málo. Tam už včelám "pomáhá" velký prázdný prostor uvnitř sklenice a kolísání teploty, jak se teplota od rána přes den začne zvyšovat, vzduch ve flašce se zahřívá a vytlačuje zbylou vodu pomalu ven.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "A.Turčáni" <anton.turcani/=/gmail.com> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, August 26, 2008 1:44 PM Subject: Re: krmení včel - energie
> Podle zveřejněných výsledků měření - bylo to kdysi ve Včelařství - je to > právě naopak. Nejdříve je roztok řídký, ke konci zase hustý. > -------------------------------------------------------------- > > Pán kolega, opak je pravdou, roztok je z počiatku zákonite hustejší, s > vyššou koncentráciou cukru, pretože vody preteká vyšším stĺpcom cukru vo > fľaši. Ku koncu sa cukrový stĺpec zmenšuje, roztok sa stáva redším s nižším > obsahom cukru a cukornatosť klesá až na 15-20%. Cukor vo fľaši sa voľne > nerozpúšťa, ale len prúdením vody z hora nadol.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 31174
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu