78400

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 17. 4. 2008
Re:FW: med pančovaný

Posílám vaši odpověďˇna včelařské fórum aby je to trochu nadzvedlo Již tak se tam na toto téma bouří

Menšík

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Carbolová Lenka <Lenka.Carbolova/=/ceskatelevize.cz>
> Předmět: FW: med pančovaný
> Datum: 17.4.2008 13:13:17
> ----------------------------------------
>
> Pane Menšíku,
> Je mi líto, že na Vás náš pořad takto zapůsobil. Nicméně jsem dnes opět
> diskutovala s dr. Fořtem, který informaci ohledně krystalizace medu uvedl a i
> nadále si stojí za svým výrokem. S tím, že nehodnotil jednotlivé tipy medu, ale
> med jako celek. Navíc neřekl, že med zkrystalizovaný je s největší
> pravděpodobností pančovaný cukrem. Jeho přesná citace byla, že med má jednu
> specifickou vlastnost a to je, že krystalizuje.
> Na to argumentoval včelař tím, že čím více máme fruktózy medu, v medu tak méně
> krystalizuje, např. akátové medy krystalizují až za dobu třeba dvou let, když
> jsou to čisté akátové medy, medovicové medy taktéž.
> A na to opět dr. Fořt dodal že je to měřítko kvality toho medu. Konkrétně řekl:"
> třeba si koupíte v srpnu med od včelaře a koncem září ho máte úplně
> zcukernatělí, tak to je špatně pravděpodobně nebo je tam ukazováček zvednutý:
> pozor tento med může být pančovaný. Pančovaný tím, že se přidává klasický cukr.
> Ale i med, který je neustále tekutý také může být nekvalitní v případě, že je
> pančovaný, ale nikoliv řepným cukrem, ale vodou.
> On sám zastává názor, že daleko větším problémem je pro něj med z Číny a jeho
> nekvalita v porovnání s českými, kvalitními medy, což v pořadu zaznělo nejen z
> jeho úst, ale i od jiných odborníků.
> Chtěla bych je dodat, že je nám nesmírně líto, pokud máte pocit, že jsme diváky
> uvedli v omyl. Pokusíme se otázku krystalizace medu řešit v některém z našich
> dalších dílů pořadu a věřím, že vyjádření odborníků bude jasnější.
> Přeji pěkný den. Lenka Carbolová
>
>
> From: Mlčochová Jana
> Sent: Thursday, April 17, 2008 10:20 AM
> To: Strýčková Jana; Carbolová Lenka; teslice/=/seznam.cz
> Subject: FW: med pančovaný
> Importance: High
>
>
>
> -----Original Message-----
> From: Josef.Mensik/=/seznam.cz [mailto:Josef.Mensik/=/seznam.cz]
> Sent: Thursday, April 17, 2008 10:17 AM
> To: Pod pokličkou
> Subject: Fwd:med pančovaný
>
> # ------------ Původní zpráva ------------ # Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> #
> Předmět: med pančovaný # Datum: 16.4.2008 21:20:36 #
> ----------------------------------------
> # V pořadu POD POKLIČKOU který se zabýval medem jste se dopustili nehorázné #
> nepřesnosti . Uvedli jste že med zkrystalizovaný je z největší pravděpodobností
> # pančovaný cukrem Zřejmě Vás k tomu vede nepřesný a nesprávný název
> cukernatý.
> # Zkrystalizovaný med je právě naopak největší zárukou kvality . Med pančovaný
> # cukrem již však nekrystalizuje!!! ale pro vysokou cenu cukru Někteří #
> zpracovatelé v zahraničí však používají škrobové deriváty Které se používají #
> proto aby med nekrystalizoval VYŽADUJÍ TO TOTIŽ ZÁKAZNÍCI KTERÉ PRÁVĚ TAKOVÉ #
> POŘADY UVÁDĚJÍ V OMYL. Pančování vodou by vedlo k jeho okamžitému kvašení.
> # Tekuté medy krom Akátového a vřesového bývají velmi často poškozeny teplem #
> ,vyfiltrováním pylových zrn nebo právě vysokou dávkou škrobů což jsou úpravy pro
> # udržení medu v tekutém stavu. Nejlepší tržní úpravou medu, což jste nezmínily,
> # je pastování. Jedná se o řízenou krystalizaci Dalším bludem bylo ŽE MEDY #
> PRODÁVANÉ VČELAŘEM JIŽ ZKRYSTALIZOVANÉ JSOU PANČOVANÉ Tak pro přesnost med #
> javorový a řepkový krystalizují do týdne, Akátový do dvou let, lipový a luční do
> # 14 dní , medovicový do 3 měsíců a melicitózní ještě ten den kdy se vytočí
> VŮBEC # BYCH SE NEDIVIL KDYBY VÁS ČESKÝ SVAZ VČELAŘŮ ZA TYTO VÝROKY ZAŽALOVAL
> :-(( # # MENŠÍK #
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 29013


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re: V?ha mezist?n
Předchozí:Josef.Mensik - Re: ?l?nek






Klikněte sem pro nápovědu