78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 8. 2. 2008
Re: Neklidné zimování (27130) (27133) (27148)
Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed. Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med, třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200 mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké zásoby v náhradních plástech.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM Subject: Re: Neklidné zimování
> V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup i > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou, kde > se používá KM).
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 27224
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu