78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (e-mailem) --- 6. 2. 2008
Re: Neklidn? zimov?n? (27130) (27133) (27148) (27182) (27183)
Zapomněl jsem dodat že stejně přijdu tak o jedno z třiceti
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: <Josef.Mensik/=/seznam.cz> > Předmět: Re: Neklidn? zimov?n? > Datum: 06.2.2008 22:58:28 > ---------------------------------------- > Občas se to stane , že některé včelstvo které dlouho plodovalo na podzim v > podstatě při krmení buď oloupené nebo pro svoji slabost si málo uložilo zásob na > zimu je před smrtí hladem vždy jsem to v lednu nebo únoru vyřešil jen medem > Nikdy jsem ho nerozehříval Tak jak byl jsem ho asi v centymertové vrstvě > napatlal na fólii nechal ztuhnout aby se s tím dobře manipulovalo a jednoduše > jsem to plácnul na rámečky fólijí nahoru hladové včely sice sedí na horních > loučkách ale jak mile odděláte strop tak do hodiny se stáhnou mezi rámky pak tam > dám ten med a hotovo skoušel jsem i špachtlí med vtláčet do plástu ale byla to > bída > > Pepan > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz> > > Předmět: Re: Neklidn? zimov?n? > > Datum: 06.2.2008 22:26:50 > > ---------------------------------------- > > Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a > > teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je > > možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba > > tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k > > karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed. > > Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med, > > třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med > > od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200 > > mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat > > takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly > > sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako > > kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná > > piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké > > zásoby v náhradních plástech. > > > > R. Polášek > > > > ----- Original Message ----- > > From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz> > > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > > Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM > > Subject: Re: Neklidné zimování > > > > > > > V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již > > > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup > > i > > > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není > > > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro > > > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou, > > kde > > > se používá KM). > > > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 27186
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu