78721
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
| Radim  Polá?ek (e-mailem) --- 22. 8. 2007Re:  (24548)
No ono to ve skutečnosti poměrně složitý děj je. Fyzikální chemik matematikby popsal dost stránek, kdyby měl podrobně popsat rovnicemi, jak je
 hydrostatický tlak uvnitř sklenice a tlak vyvíjený povrchovým napětím
 roztoku cukru na otvorech víčka je v rovnováze v závislosti na průměru
 otvorů ve víčku a poloměru zakřivení povrchu kapaliny v otvoru a jak to
 všechno ovlivńuje atmosférický tlak nebo když nějaké stéblo nebo sítko se
 dotýká  povrchu kapaliny v otvoru a deformuje poloměr zakřivení kapaliny v
 otvoru nebo jak rozdílná koncentrace cukru ve vodě během odebírání cukru z
 láhve mění povrchové napětí kapaliny a tím ovlivňuje tu rovnováhu nebo třeba
 co dokážou stopy saponátu ve vodě, které včelám ještě vůbec nevadí ale
 povrchové napětí vody dokáží podstatně snížit. ( převrácená flaška bude
 citlivější na šikmé uložení nebo větší otvory ve víčku a bude vytékat).
 Přirozeně včelaři, který krmí je tady toto prakticky na nic.
 
 R. Polášek
 
 
 ----- Original Message -----
 From: "Leo" <Ardenus/=/seznam.cz>
 To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
 Sent: Wednesday, August 22, 2007 8:45 PM
 
 
 > Sklenicemi krmím už 15 let a teprve teď, když jsem si přečetl všechny
 > příspěvky, jsem si uvědomil jak je to děsně složité. Úplně mě to vyděsilo
 .
 > . . -)
 
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 24549
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu