78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 22. 8. 2007
Re: (24548)
No ono to ve skutečnosti poměrně složitý děj je. Fyzikální chemik matematik by popsal dost stránek, kdyby měl podrobně popsat rovnicemi, jak je hydrostatický tlak uvnitř sklenice a tlak vyvíjený povrchovým napětím roztoku cukru na otvorech víčka je v rovnováze v závislosti na průměru otvorů ve víčku a poloměru zakřivení povrchu kapaliny v otvoru a jak to všechno ovlivńuje atmosférický tlak nebo když nějaké stéblo nebo sítko se dotýká povrchu kapaliny v otvoru a deformuje poloměr zakřivení kapaliny v otvoru nebo jak rozdílná koncentrace cukru ve vodě během odebírání cukru z láhve mění povrchové napětí kapaliny a tím ovlivňuje tu rovnováhu nebo třeba co dokážou stopy saponátu ve vodě, které včelám ještě vůbec nevadí ale povrchové napětí vody dokáží podstatně snížit. ( převrácená flaška bude citlivější na šikmé uložení nebo větší otvory ve víčku a bude vytékat). Přirozeně včelaři, který krmí je tady toto prakticky na nic.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Leo" <Ardenus/=/seznam.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, August 22, 2007 8:45 PM
> Sklenicemi krmím už 15 let a teprve teď, když jsem si přečetl všechny > příspěvky, jsem si uvědomil jak je to děsně složité. Úplně mě to vyděsilo . > . . -)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24549
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu