78681
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 14. 8. 2007
Re: Korkové zátky - poptávka (24269) (24275) (24288) (24290) (24291) (24305) (24308)
Já taky přiložím polínko. U nás v lese roste plno černého bezu. Uschlé výhony černého bezu jsou téměř čistá pěnová dužina chráněná proti okusu včelami tenkou vrstvou dřeva a kůrou a které plavou možná ještě lépe než korek. Protože jsou minimálně pár měsíců suché, ale i roky, jsou promyty dešti a neobsahují žádné látky, které by se vyloužily do cukru a pronikly do zimních zásob. U nás je toho bezu tolik, že když se projdu s taškou a nůžkami na větvičky do 200 metrů od úlů, nasbírám za nějakou hodinku "plováky" pro kbelíky pro krmení snad 50 včelstev. Co se týká znečištění těch korkových zátek a jiných materiálů mikroorganismy, myslím si, že cukerný roztok, i když se sám o sobě kazí, není žádné vhodné prostředí pro plísně a podobné potvory, co by mohly být v zátkách nebo slámě a v prostředí cukerného roztoku se nemnoží. A když se cukerný roztok spotřebuje, včely tento materiál potáhnou propolisem a plísně zlikvidují nebo slámu rozkoušou na suché neplesnivé kousky. Aspoň u mně tak končí plováky- větvičky bezu po spotřebování cukru, měkké části rozkoušou na suché smítky a tvrdé potáhnou propolisem. Něco jiného je, když se použije napoloshnilá korková zátka nebo něco jiného masívně napadeného plísní, potom se mohou toxiny vyrobené těmi plísněmi dostat do roztoku a působit na včely.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24320
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu