78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 30. 7. 2007
Re: sluneční tavidlo
Hrnec s pokličkou s roztaveným voskem a vodou obaluji starými hadry, tak celkem asi 1 - 2 cm silnou vrstvou hadrů. Je to proto, že čím pomaleji vosk tuhne, tím více se oddělí vosk a nečistoty. 2 - 3 kila vosku s vodou tuhne 12 - 24 hodin. 20 cm voskový koláč v průměru má studený asi o 3 milimetry menší průměr než hrnec, ve kterém tuhnul, takže se dá vyklopit. V poslední době používám plastovou krabici původně na nářadí snad z polyetylenu nebo polypropylenu, do které vosk s vodou vyliji. Má mít teplotní odolnost 100 nebo 120 st C a to stačí. Hranaté voskové odlitky se mnohem lépe balí do balíku, pokud se vosk zasílá poštou.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Petr Lokvenc" <lokvenc.petr/=/volny.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, July 30, 2007 12:03 PM Subject: Re: sluneční tavidlo
> Plátýnko by asi nefungovalo. Je možné hrubé nečistoty již při tavení > zachycovat například kouskem kovové mateří mřížky. Jemné nečistoty pak > odstraňuji tak, že vosk přetavím ve vodě (pozor, aby se nevařil) a nechám co > nejpomaleji vychladnout. Nečistoty se usadí na spodku voskového koláče a lze > je odstranit špachtlí nebo nožem. Nádoba, ve které se vosk ve vodě bude > přetavovat, nesmí být železná s oprýskaným glejtem - zahřátý vosk by se > železem reagoval a znehodnocoval by se. Také by se neměla nahoru zužovat > nebo mít nahoře obroučku vylisovanou dovnitř, jak už některé hrnky mívají, > kvůli snadnému vyklopení vystydlého koláče. S vyklopením nepospíchat, > nejlépe je počkat až do druhého dne, protože vosk stydne pomalu od shora > dolů a dokud není studený, tak plynule přechází do vody a vylila byste s > vodou i část vosku, nehledě na to., že by ani nedošlo k onomu usazení > nečistot. > S pozdravem Petr.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24052
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu