78195

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



A.Turčáni (62.168.124.211) --- 18. 7. 2007
Re: Dotaz. (23838) (23839) (23841)

prodávají pyl ve skleničkách a říkají, že je to skvělý doplněk stravy, třeba když se rozpustí na snídani v mléku. Já jsem si vždycky myslel, že neumíme pyl štěpit a že to umí jenom včely? Jak to tedy je?

Díky
Jaroslav Bernkopf

Pán Bernkopf, správne ste si mysleli, je to skutočne tak. Ani včela obsah peľového zrnka nevyužije ak nie je obal tzv. exina peľového zrna rozrušený- puknutý. Práve preto včely peľové obnôžky ukladajú do buniek plásta, aby v nich prebehol proces mliečneho kvasenia s pridaním medu a slín (enzýmy).
Človek to napodobuje tak, že do prečisteného peľu (suché alebo čerstvé obnôžky) pridáva med riedený teplou vodou, v pomere 20 dag med a 0,3 lit. vody na 1 kg peľu, rozmieša na kašu a plní do dvoch 720 ml skleníc, uzatvorí a nechá 2 týždne "silážovať".
Až potom, keď peľový obal popraská môže si ho použiť rozmixovaním v rôznych koktailoch. Predpopkladám, že tak robia (peľ popísaným spôsobom upravujú) aj predávajúci, ak nie potom ľudský organizmus peľové zrnká navyužije. Anton

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23843


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radim Polášek - Re: Poslední točení
Předchozí:A.Turčáni - Re: Presun včiel na krátke vzdialenosti


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu