78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- karel-zak (e-mailem) --- 23. 3. 2007
RE: Destilace medoviny (21566) (21571) (21574) (21581) (21585) (21586) (21700) (21703) (21712) (21716) (21718) (21729) (21740)
Dnes běží nerez, jelikož je inertní, dobře se udržuje atd., Pak se ale přidává filtr (měděný). Měď katalyticky působí na rozklad nežádoucích "příměsí", které se pak z pálenky odvětrají. Dnes jsem byl v ofic. palírně se švestkami, vše automaticky řízeno, měřeno, podpořil jsem stát. Pečlivka s teploměrem a lihoměrem a dostatkem času to taky usedí. Problémem není nízká teplota, kdy vaří nebezpečný metyl, ale vysoká teplota (nebo dlouhá destilace), kdy to jde rychleji, ale už vaří i vyšší smradlavější alkoholy. Ale to ve snaze vypálit více občas dělají i některé ofic. palírny. Ale to již asi znáte. Překvapilo mne jak jsem byl pochválen za kvas, věta z mizerného kvasu dobrou pálenku nevyrobíš pro běžné pálenice platí stále.
Doporučuje se kvasit ovoce déle ale při nižších teplotách (10-15), dobře jej rozmělnit (já jej zcela rozmělňuji až po částečném zakvašení míchadlem na vrtačce), a nádobu o minimální velikosti 50 l mít dobře uzavřenou s minimem vzduchu.
PS: Po pár úspěšných pokusech jsem si naběhl a udělal "zdravou" medovinu z vyvařených víček. Ne že by se nedala pít, ale není prostě lahodná a na vypálení je jí málo.
KZ
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 21745
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu