78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 1. 3. 2007
Re: glycerol (21214)

Je to dost chemicky odlišná látka od cukru - trojmocný lineární alkohol.
Pokud není pro včely rovnou jedovatý, nejspíš nemají potřebné enzymy pro
jeho štěpení na energii a zřejmě by ho nedokázaly v buňkách skladovat, je
mnohem více hydroskopický než cukerné zásoby. Je to spíš otázka pro VUVČ v
Dole. Pokud je to potravinářský glycerol, spíše by se využil jako přísada do
medoviny v řádu jednotek procent, měl by zjemňovat chuť. Nebo na masti na
pleť místo přídavku lihu a části přídavku sádla nebo vaseliny, na pleť je
šetrnější než líh. Odhaduji taky, že malý přídavek do medu by mohl zpomalit
jeho krystalizaci.

R. Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 21218


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Pavel Samojlovič - RE: glycerol
Předchozí:Radek Hubač - Re: matečníky


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu