78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20031)
v návodu od mikrovlnky mám napsáno . ELEKTRO MAGNETISKÉ VLNĚNÍ ROZKMITÁVÁ MOLEKULY VODY A OD NICH SE NÁSLEDNÉ OHŘÍVAJÍ DALŠÍ LÁTKY A chseteli ohřát bezvodné látky je nutné tuto navlhčit nebo k ní vedle postavit nádobku s vodou.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz> > Předmět: Re: med a mikrovlnka > Datum: 07.1.2007 17:06:11 > ---------------------------------------- > Pomalejší ohřev v mikrovlnce bude určitě šetrnější, ale já si myslím, že tam > může docházet k místnímu soustředění té energie do velice malého objemu > vodivé kapaliny a tudíž se tam mohou místně na velmi krátkou dobu vyskytnout > teploty až na bodu varu vody nebo i klidně víc. Jednak ta kapalina je > uzavřena mezi krystaly, takže i kdyby se nějaký mikroobjem dostal na teplotu > varu, dřív než bude schopen uniknout nebo ty krystaly roztrhnout, ochladí se > o ně zpátky. Taky voda ve směsi s cukrem nemá nějakou pevně stanovenou > teplotu varu, ale při zvyšování teploty se zvyšuje obsah cukrů ve vodě, až > tam je prakticky roztavený cukr. V praxi asi k takovému zvýšení teploty a na > tak dlouhou dobu, že by vznikal viditelně třeba nějaký karamel asi > nedochází, ale ty mikroohřevy pravděpodobně stačí k zničení cenných látek v > medu. Analogie může být to, když se do mikrovlnky dostane talíř s pokoveným > vodivým proužkem. Dříve, než se stačí případné jídlo na talíři začít > ohřívat, kovový proužek hoří, protože je mikrovlnami zahřát na velmi vysokou > teplotu. > > R. Polášek > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20048
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu