78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20027) (20033)
Úroveň mikroohřevů záleží na geometrických tvarech uvnitř mikrovlnky. Mikrovlny se pohybují v prostoru přímočaře. Vypozoroval jsem, že v potravinách pronikají tak do hloubky asi 2 cm, hlouběji už neohřívají. Představuji si, že mikrovlnné záření vycházející ze zdroje v mikrovlnce se chová podobně jako proud vody rozprašovaný z hadice, řekněme v úhlu okolo 60 - 30 stupnů. Potom mikrovlny působí vždy jen na malou část medu a z té jsou zase většina objemu nevodivé krystaly. Takže v tuhém medu může celý výkon mikrovlnky působit třeba jen na několik gramů roztoku a to ještě nepravidelně rozloženého v mezerách mezi krystaly, Takže klidně nějaká desetina, setina mililitru roztoku může v desetine setině sekundy schytat tepelný výkon třeba o velikosti jednotek wattů, což může od oka stačit na jejich ohřátí na velmi vysokou teplotu. Případně se mohou nějaké "žilky" vodného roztoku uzavřeného mezi krystaly chovat jako anténa a mikrovlnami rozkmitat, potom v uzlech takové "antény" bude docházet taky k ohřevu.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 20035
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu