78165

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 31. 10. 2006
Re: gabon (19113) (19115) (19116) (19120) (19121)

No já jsem původně psal o tom, že př Veselý přirovnává toxicitu Gabonu k
toxicitě kuchyňské soli. Má pravdu, pokud se myslí akutní toxicita Ld 50,
která udává dávku, která do tuším 24 hodin zabije 50 % příslušných
živočichů. Jenže pak je ještě dlouhodobé zatížení organismu rezidui
příslušné látky. To u kuchyňské soli nebo třeba kyseliny šťavelové nebo
třeba i kyanovodíku a jeho solí jako jednoduché látky relativně běžně se v
organismech vyskytující není, ale u těch složitějších "umělých" je. Třeba
polychlorované bifenyly PCB budou mít podobnou akutní toxicitu Ld 50 jako ta
kuchyňská sůl a přesto byly zakázány. Protože jejich rezidua přetrvávají
desítky až stovky let beze změny v přírodě, o prostředí v organismu ani
nemluvě. Taky analytické metody jsou postupně vylepšovány, směřuje to pomalu
k tomu, že třeba v 60 letech se někomu z kapky krve provede analýza a lékař
potom z výsledků řekne: Vy jste asi před 40 lety pracoval 10 let v lakovně,
asi 20 let jste léčil včely, asi před 30 let jste se setkal s PCB, nebouchl
Vám na zahradě transformátor? a posledních 10 let jste dělal někde s gumou,
asi s pneumatikami a tak dále. Veřejné přirovnávání Gabonu k kuchyňské soli
může právě některé včelaře svést k nedodržování hygienických předpisů při
manipulaci a tím k zbytečnému "dodávání" této látky do organismu.

R. Polášek


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 19146


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Karel - článek
Předchozí:Gustimilián Pazderka - Re: gabon


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu