78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 31. 10. 2006
Re: gabon (19113) (19115) (19116) (19120) (19121)
No já jsem původně psal o tom, že př Veselý přirovnává toxicitu Gabonu k toxicitě kuchyňské soli. Má pravdu, pokud se myslí akutní toxicita Ld 50, která udává dávku, která do tuším 24 hodin zabije 50 % příslušných živočichů. Jenže pak je ještě dlouhodobé zatížení organismu rezidui příslušné látky. To u kuchyňské soli nebo třeba kyseliny šťavelové nebo třeba i kyanovodíku a jeho solí jako jednoduché látky relativně běžně se v organismech vyskytující není, ale u těch složitějších "umělých" je. Třeba polychlorované bifenyly PCB budou mít podobnou akutní toxicitu Ld 50 jako ta kuchyňská sůl a přesto byly zakázány. Protože jejich rezidua přetrvávají desítky až stovky let beze změny v přírodě, o prostředí v organismu ani nemluvě. Taky analytické metody jsou postupně vylepšovány, směřuje to pomalu k tomu, že třeba v 60 letech se někomu z kapky krve provede analýza a lékař potom z výsledků řekne: Vy jste asi před 40 lety pracoval 10 let v lakovně, asi 20 let jste léčil včely, asi před 30 let jste se setkal s PCB, nebouchl Vám na zahradě transformátor? a posledních 10 let jste dělal někde s gumou, asi s pneumatikami a tak dále. Veřejné přirovnávání Gabonu k kuchyňské soli může právě některé včelaře svést k nedodržování hygienických předpisů při manipulaci a tím k zbytečnému "dodávání" této látky do organismu.
R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 19146
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu