78440
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Jan Čáp (85.248.20.76) --- 25. 9. 2006
Re: med (kvasící) (18758)
To co napsal přítel Votrubec není zcela přesné, protože rozkvašení medu závisí kromě obsahu vody na mnoha dalších podmínkách (třeba teplotě a například i koncentraci spor kvasinek - je li větší, může kvasit i med se 17% vody, jak bylo citováno z jedné vědecké studie i ve Všelařství). Nehledě na to, že samo vatáčení, které med provzdušní a zbaví plošného kontaktu s propolisem na víčkách a vnitřních stěnách buněk, vytváří podmínky pro rozkvašení.
Také není tak úplně pravda, že včelař je buď 'prase' a vytáčí nezralý med hlava nehlava, nebo 'poctivý' od kterého med vykvasit nikdy nemůže. V praxi i poctivý včelař vytočí z provozních důvodů malé procento nezralého medu (např. z nezavíčkovaných buněk na okraji plástů), ale v celém objemu, zejména pokud používá větší nádoby na čiření, se to promísí a průměrnou výslednou kvalitu to k horšímu téměř neovlivní, zatímco pokud by se takový málo zralý med 'sešel' v jedné sklenici, byl by z ní spolehlivě 'granát'.
Kvasící med není nutné vyhazovat, pro lidskou potřebu není zdravotně závadný (medovinu také považujeme za pitelnou a je to vykvašený roztok medu). Hlavní rozdíl spočívá v odlišné chuti, což při použití třeba do perníčků nemusí být vůbec na závadu.
Včelaři o kvašení řekněte a popište mu pokud možno přesně v jakých podmínkách byl skladován od převzetí až do zjištění závady - je to pro něj velmi užitečná informace a pokud byl med skladován řádně, určitě vám vadnou sklenici rád nahradí. Hlavně ho prosím nekamenujte - nenechte se mýlit siláckými řečmi některých včelařů o tom, že "jim med nikdy nevykvasil" a "co že s ním asi musel ten váš dělat za příšernosti" - prostě měli štěstí a nebo vám neříkají pravdu. Vykvasit občas nějaká jednotlivá sklenice totiž může každému včelaři i při nejlepší snaze (pokud med při rozpouštění schválně nepřehřeje). Jiná věc je, pokud by kvasící med byl u konkrétního včelaře pravidlem, ale to jak píšete není Váš případ.
Zastavit kvašení medu nějakým k medu šetrným způsobem nelze, protože samo med ředí a zlepšuje tak podmínky pro vlastní rozvoj, pomohlo by asi něco jako pasterizace - prohřátí medu na teplotu spolehlivě usmrcující většinu živých mikroorganizmů.
Zdraví
J. Čáp, Tábor _______________________________________________ Konference Vcely Vcely/=/v.or.cz http://v.or.cz/cgi-bin/mailman/listinfo/vcely
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18764
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu