78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 8. 2006
Re: Uchovavani vosku (18254) (18300) (18367)
Taky včelí vosk velmi rád ve vařící vodě emulguje a ani po ochlazení nepřechází zpátky do voskové fáze. Projeví se to tak, že i když se tekutý vosk filtruje a po každém převaření se zespodu pečlivě seškrábou nečistoty, při dalším vyvaření a ztuhnutí tam jsou ty "nečistoty" zase. Když se oškrábou, nechají uschnout a bez vody zahřejí, roztaví se na skoro čistý vosk. takže s tím varem nebo větším mícháním roztaveneho vosku s vodou opatrně.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "m" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, August 21, 2006 6:55 AM Subject: Re: Uchovavani vosku
> > Ta plíseň primárně je na spodku koláče, kde zbylo něco košilek, že jo? > Pak je to jasné. Proto se spodek musí zavčas odrbat až na čistý vost a to > co odrbeš se hodí do další várky. jinak je zbytečné vyvařený vosk ukládat > do pytle, nic se mu na vzduchu nestane, šedavý povlak z chladu mizí po > opětovném zahřátí. > > Ano je na spodku, kde jsou ty černé kuličky. Jenže něco plesnivého je i na > povrchu na hoře. Obecně pouhým vyvařením ve vodě se nečistoty u mne z vosku > neodstraní, chtělo by to asi nějaké síto nebo něco podobného? > Pokud bude čistý, tak by vosk asi plesnivět neměl, nejdříve bych ale vosk > musel znovu rozpoustit a přes něco přecedit.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 18374
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu