78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Stonjek (213.151.87.17) --- 23. 6. 2006
Kvašení medu
Dost závažný problém týkající se hlavně jarních květových medů. Tyto medy při příznivých podmínkách dokážou kvasit i při 18%. Prakticky se o tom nikde nepíše, ale rozhodující je i teplota skladu. Má li někdo med v suchém chladném sklepě, má obsah vody k 20% a vůbec nechápe o čem je řeč, protože tento problém nezná. Má li někdo med v plechové garáži a obsah vody kolem 18% tak v těchto hicech dost riskuje a je velká pravděpodobnost kvašení. Dále je nutné pečlivé a těsné uzavření. Jakmile se na povrchu začne tvořit řidčí vrstva s vyšším obsahem vody začínají také problémy. Jedinou jistotu, kterou máme je na nízkých rámcích 3/4 zavíčkovanost a chlad. Letos zrovna potvůrky víčkují laxně a tak to chce nespěchat. Jinak zkvašený med je pro včely jed a nedá se zkrmovat. Zbývá teda kanál nebo medovina. Přeji všem aby se jich tento problém netýkal nebo pouze v teoretických úvahách. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 17243
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu