78405

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Olda Vancata (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni (15437) (15453)

> Mám medovicový med z roku 2004 podobných vlastností, tj. hustý,
> chutný, ale s vůní po otevření nádoby mírně po kvašení. Vyskytlo se to
> v jedné plechovce u cca 15 kg ze 150 kg. Dr. Přidala na semináři v
> Třešti vzorek zkoumal na obsah vody, nezjistil nic mimořádného.
> Doporučil nejlépe tento med použít k výrobě medoviny nebo na
> medocukrové těsto ( med nekvasí, lze i smíchat s větším množstvím
> normálního medu ( riziko ztráty zákazníků). Zatím jsem zkusil vrchní
> část cca 5 kg v nádobě odebrat, zda kvasnou vůni nezpůsobuje vrchní
> vrstva, která mohla při pravděpodobném nedokonalém uzavření nabrat
> vzdušnou vlhkost, nepomohlo. Příčinu tohoto jevu si zatím neumím
> vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu.

Pricina se da najit v jedny knize vod Evy Craneove (uz si nepamatuju
v jaky), med muze zacit kvasit ze dvou (mezi sebou koresponujicich)
duvodu. Jednak pochopitelne vlhkost, ale to to taky ma vliv je pocet
kvasinek v medu (to je v ty knize). Priklad - paklize na podzim v
roce kdy je hodne svestek sbiraj vcely stavu ze svestek ktery lezej
na zemi a kvasej, tak prinesou do ulu spoustu kvasinek ktery skoncej
v medu. Takovej med ma velmi vysokou tendenci zacit kvasit i kdyz
obsah vody v medu neni priliz vysokej.

\vov






Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15457


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Gustimilián Pazderka - Re: med s nakyslou vuni
Předchozí:164410 - Re: med s nakyslou vuni


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu