78405
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Olda Vancata (e-mailem) --- 26. 3. 2006
Re: med s nakyslou vuni (15437) (15453)
> Mám medovicový med z roku 2004 podobných vlastností, tj. hustý, > chutný, ale s vůní po otevření nádoby mírně po kvašení. Vyskytlo se to > v jedné plechovce u cca 15 kg ze 150 kg. Dr. Přidala na semináři v > Třešti vzorek zkoumal na obsah vody, nezjistil nic mimořádného. > Doporučil nejlépe tento med použít k výrobě medoviny nebo na > medocukrové těsto ( med nekvasí, lze i smíchat s větším množstvím > normálního medu ( riziko ztráty zákazníků). Zatím jsem zkusil vrchní > část cca 5 kg v nádobě odebrat, zda kvasnou vůni nezpůsobuje vrchní > vrstva, která mohla při pravděpodobném nedokonalém uzavření nabrat > vzdušnou vlhkost, nepomohlo. Příčinu tohoto jevu si zatím neumím > vysvětlit, chystám se zkusit poprvé medovinu.
Pricina se da najit v jedny knize vod Evy Craneove (uz si nepamatuju v jaky), med muze zacit kvasit ze dvou (mezi sebou koresponujicich) duvodu. Jednak pochopitelne vlhkost, ale to to taky ma vliv je pocet kvasinek v medu (to je v ty knize). Priklad - paklize na podzim v roce kdy je hodne svestek sbiraj vcely stavu ze svestek ktery lezej na zemi a kvasej, tak prinesou do ulu spoustu kvasinek ktery skoncej v medu. Takovej med ma velmi vysokou tendenci zacit kvasit i kdyz obsah vody v medu neni priliz vysokej.
\vov
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15457
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu