78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14708) (14712)
Od: Anton Turcani :
> Čiastočne som sa vo Vašich komentároch > dozvedel že voda čierna, no nedozvedel som sa prečo a z čoho, aspoň nie > všetky príčiny. A práve čierna farba a ostrá chuť medu pochádza od > prítomnosti propolisu, ktorý včely používajú na dezinfekciu vnútra bunky, v > ktorej včely vychovávajú plod.
> To, že včely poťahujú vrstvičkou propolisu aj > novovystavaný plást, zistíme jednoduchým pokusom. Vložte panenský plást > niekoľko rokov po sebe vo včelstve bez jeho zaplodovania, potom ho vložte > na vyčistený tanier v slnečnom tavidle, zistíte, že ten plást nie je z > čistého vosku, ale na plechovom tanieri ostane vrstva propolisu, akoby > odlačky jednotlivých buniek. .............
Nechci hledat problém . Ale u toho nezaplodovovaného plástu bych to typoval na propolis zanešenej pohybem noh včel po prostředí úlu a sedimedt z nektaru. Něco podobného je vidět při silně pylové (např. slunečnicové) snůšce jasně.
To, jestli skutečně potahují včely po vyběhnutí plodu nějakou nanovrstvou "leštěnky" s příměsí propolisu nedokazuje, že ji med posléze nenaruší a nedostane se ke zbytkům exrementů od larev atp.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14714
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu