78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Pepan (e-mailem) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě (14546) (14549) (14552) (14558) (14559) (14562)
On je spíš problém čím se to měří já používam refraktometr . Ten mi umožňuje měřit přímo v úlu a pak se pohybuji i u ranných medů mezi 16 - 18% a ke stejným výsledkům docází i výkupce . praxe mne však naučila , že pokud se stáčelo z medometu přímo do sklenic jak to dělal otec tak se opravdu stávalo že v některé sklenici med začal kvasit . Dnes již používám nádoby na 60l což je ještě únosné kvůli manipulaci kde se med z vice úlů smíchá a tyto problémy se přestaly vyskytovat.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Jan Čáp <teoretik/=/bydlo.net> > Předmět: Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě > Datum: 11.2.2006 22:06:35 > ---------------------------------------- > Potíž je, že obsah vody okolo 18% po vytočení u jarního medu nejspíš > nestačí. > > Vytáčel jsem až v půlce června (tedy dost po Rudou doporučovaném 1.6.) a med > rovnou od medometu (nemaje jiné vhodné nádoby) rozlil do okurkáčů po 5kg. > Několik namátkou vybraných jsem po asi 2 týdnech (když přišel hustoměr) > změřil a všechny měly pod 19 %, některé pod 18 % .. průměr tak okolo těch > 18. > > Řek jsem si že to bude v pořádku a vyzkouším plast. plničku (plast. barel s > ventilem z Horní Kalné). Slil jsem do ní med z cca 8 okurkáčů najednou, > nechal z nejhoršího vybublat a stočil do sklenic. Ve všech začal med kvasit > intenzitou více méně přímo úměrnou teplotě skladování. > > Chyba mohla být v korekci měření (neměřil jsem přímo tepolotu medu, ale > spoléhal na to, že po 14 dnech je vytemperovaný na průměrnou teplotu > kuchyně), ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné. > > Spíš mám pocit, že u jarního medu je rozdíl mezi tím co se usadí na povrchu > a tím co naměří hustoměr větší, než 1% vody (jak tvrdí 'adresozpytec' > Pepan) - klidně 3 nebo i 4%, jak píše v archivu např. př. Havlík a že > kdybych nechal med pár dní stát v plničce, tak problémy byly jen u > posledních sklenic kam by přišla hrchní vrstva. > > S medem vytočený koncem července, který měl podle hustoměru okolo 17,5 % > (teplotu jsem také odhadoval podle teploty okolí) problémy nejsou. > > Honza Čáp > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14587
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu