78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Jan Čáp (e-mailem) --- 11. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě (14546) (14549) (14552) (14558) (14559)
Potíž je, že obsah vody okolo 18% po vytočení u jarního medu nejspíš nestačí.
Vytáčel jsem až v půlce června (tedy dost po Rudou doporučovaném 1.6.) a med rovnou od medometu (nemaje jiné vhodné nádoby) rozlil do okurkáčů po 5kg. Několik namátkou vybraných jsem po asi 2 týdnech (když přišel hustoměr) změřil a všechny měly pod 19 %, některé pod 18 % .. průměr tak okolo těch 18.
Řek jsem si že to bude v pořádku a vyzkouším plast. plničku (plast. barel s ventilem z Horní Kalné). Slil jsem do ní med z cca 8 okurkáčů najednou, nechal z nejhoršího vybublat a stočil do sklenic. Ve všech začal med kvasit intenzitou více méně přímo úměrnou teplotě skladování.
Chyba mohla být v korekci měření (neměřil jsem přímo tepolotu medu, ale spoléhal na to, že po 14 dnech je vytemperovaný na průměrnou teplotu kuchyně), ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné.
Spíš mám pocit, že u jarního medu je rozdíl mezi tím co se usadí na povrchu a tím co naměří hustoměr větší, než 1% vody (jak tvrdí 'adresozpytec' Pepan) - klidně 3 nebo i 4%, jak píše v archivu např. př. Havlík a že kdybych nechal med pár dní stát v plničce, tak problémy byly jen u posledních sklenic kam by přišla hrchní vrstva.
S medem vytočený koncem července, který měl podle hustoměru okolo 17,5 % (teplotu jsem také odhadoval podle teploty okolí) problémy nejsou.
Honza Čáp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14562
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu