78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Ivan Cerny (e-mailem) --- 7. 2. 2006
Re: Mrazy a tenkostenne uly (14413) (14414) (14415) (14417) (14420) (14425) (14431) (14432) (14448)
BJ> Modernímu včelaři patří za publikování tohoto měření a za celý tento BJ> článek díky a ocenění jejich poctivosti, s níž měření publikovali. A taky Včelařským novinám, které to též publikovaly i s několika fotkami, které se na papír už nevešly: http://www.vcelarskenoviny.cz/view.php?cisloclanku=2004013101 Tam je vidět, že na Budečáku opravdu nic moc vidět není. Mimochodem, ta kamera má rozlišitelnost kolem 0,007 stupně, takže chytne i rozdíly pro tyto přehledové fotky nepodstatné. Vyfotil jsem ještě několik typů úlů - neizolované, různé klasické, polystyrénové, s Alu fólií. Je to stále stejné: neizolované září, izolované taky, ale míň (koho by to napadlo :-) Moje nástavky září vic než stejné se slabším včelstvem, protože jsou dost nadupané včelami - připojil jsem k mateřskému včelstvu dvounástavkový oddělek. Zajímavé je, že na klasických palubkových úlech září ze všeho nejvíc hřebíky, které tvoří tepelné mosty. U polystyrénové izolace je zas pěkně vidět, kde bydlí mravenci nebo kudy se prokousávala motýlice.
O fotkách jsem diskutoval s mnoha včelaři. Jak zastánci izolovaného, tak i neizolovaného tábora je považují za potvrzení své teorie (a to celosvětově). Já se přikláním k pěknému rozboru Radima Poláška, že záleží hlavně na průběhu počasí a místních podmínkách. Jednou vyjde líp izolace, podruhé drsný odchov. Možná by stálo za to brát v úvahu i víc faktorů než jen protopený cukr - "otužilá" včelstva by např. (spekuluji) mohla být odolnější proti různým neřádstvům a kdoví, co ještě může hrát pro život včelstva kladnu i zápornou roli.
Ivan
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14485
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu