78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 12. 2005
Re: Pyl (13818) (13821) (13824) (13825)
A co tvrzení, že nenakvašený pyl je těžce stravitelný až nestravitelný pro člověka i pro včely?
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Čermák K." <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, December 22, 2005 3:22 PM Subject: Re: Pyl
> Mléčné kvašení pylu je jedna z pověr přetrvávajících ve včelařství. > V plástovém pylu skutečně je kyselina mléčná a najde se tam i něco > bakterií méčného kvašení. Z toho někdo kdysi vydedukoval, že v buňkách > probíhá mléčné kvašení obdobně jako v siláži, nebo při kvašení zelí, > okurek apod. Ale není tomu tak! Ta kyselina mléčná v udusaném pylu totiž > vzniká jako produkt anaerobního (bez přítomnosti kyslíku) dýchání pylu. > Mimochodem - rouskovaný pyl se dá velmi snadno konzervovat, metodou > podle ing. Titěry: čerstvě nasbíraný pyl se dá do zavařovací sklenice, > vzduchotěsně uzavře a uloží na temné a chladnější místo. Kyslík ve > vzduchu, který tam zůstal, je téměř všechen rychle spotřebován pylem, > tím je pyl chráněn - konzervován. Tedy není třeba dělat komplikovaně > konzervu, tj. udusávat pyl a zalévat nahoře medem... > K. Čermák > > Gustimilián Pazderka napsal(a): > > >Ze by doslo k fermentaci za pritomnosti mlecneho kmenu?.... > >Jaký je zdroj takovych zprav? Ona fermentace rouskovaneho pylu, myslim > >ze bude mnohem zajimavejsi proces. > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13855
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu