78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Čermák K. (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Pyl (13818) (13821) (13824) (13825)
Mléčné kvašení pylu je jedna z pověr přetrvávajících ve včelařství. V plástovém pylu skutečně je kyselina mléčná a najde se tam i něco bakterií méčného kvašení. Z toho někdo kdysi vydedukoval, že v buňkách probíhá mléčné kvašení obdobně jako v siláži, nebo při kvašení zelí, okurek apod. Ale není tomu tak! Ta kyselina mléčná v udusaném pylu totiž vzniká jako produkt anaerobního (bez přítomnosti kyslíku) dýchání pylu. Mimochodem - rouskovaný pyl se dá velmi snadno konzervovat, metodou podle ing. Titěry: čerstvě nasbíraný pyl se dá do zavařovací sklenice, vzduchotěsně uzavře a uloží na temné a chladnější místo. Kyslík ve vzduchu, který tam zůstal, je téměř všechen rychle spotřebován pylem, tím je pyl chráněn - konzervován. Tedy není třeba dělat komplikovaně konzervu, tj. udusávat pyl a zalévat nahoře medem... K. Čermák
Gustimilián Pazderka napsal(a):
>Ze by doslo k fermentaci za pritomnosti mlecneho kmenu?.... >Jaký je zdroj takovych zprav? Ona fermentace rouskovaneho pylu, myslim >ze bude mnohem zajimavejsi proces. > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13851
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu