78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 21. 12. 2005
Re: nejjednodušší temokomora bez zbytečností (13814)
Když jsou v rozehřátém medu mikrokrystaly, med sice rychle ztuhne, ale zůstává měkký, jakoby pastovaný. Když se mikrokrystaly odstraní, tuhne sice později, ale ztuhlý med je tvrdý jako když ztuhne po vytočení nebo dokonce tuhne podobně jako medy v supermarketu, to je že spodní polovina jsou hrubé nevábné krystaly a horní polovina je řídká tekutina.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Archibald" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, December 20, 2005 9:31 PM Subject: nejjednodušší temokomora bez zbytečností
Nejjednodušší termokomora je ze staré ledničky alespoň 220 l, vejde se sem spolehlivě konev, při vrácení drátěných polic se mohou sem dát znovurozehřát kilové klenice. Vybavovat lednici nějakými topnými spirálami či žehličkami se mi zdá příliš složité. Léta používám na dně ledničky lampičku se žárovkou, což je jednoduché a plně postačuje. Na uvedenou ledničku dávám první den žárovku stovku, když se baňka prohřeje, druhý den ji vyměním za pětasedmdesátku, která nepřekročí padesát stupňů, Původně jsem chtěl použít termostat z boileru, ale nebylo to nutné. Dle zolace té které ledničky si každý vybere tu správnou watáž, která odpovídá teplotě do padesáti stupňů. Výhodou je rozehříávání v širokých otevřených vědrech, kde se med při rozehřívání i zahušťuje. Zajímalo by mne, zda někdo pro prodloužení doby tekutého stavu medu rozehřátý med cedí z důvodu odstranění mikrokrystalů a pylových zrn, které urychlují opětovné ztuhnutí. Jde o to, aby med i u spotřebitelů zůstal ce nejdéle tekutý. S přáním hezkých chvil strávených u silných zdravých včeliček přeje Gustav
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13816
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu