78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Baudis Jan (e-mailem) --- 20. 12. 2005
Re: termokomora (13788)
> Včera jsem instaloval termokomoru na stoupačku od plynového kotle.Teplota > vody je podle teploměru 39-40 st. C.Za jak dlouho se asi med rozpustí?
Já myslím, že tato teplota nebude stačit. Med možná časem ztekutí, ale pokud by se měl pastovat, bude to problém, protože při této teplotě v něm zbydou nerozpuštěné mikrokrystaly, viz níže.
Uvádím několik citací z přednášky ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole: http://www.vcely.or.cz/files/racionalizace-a-med.htm
Ohledně rozehřívání ztuhlého medu:
Teplota: 50 stupňů je zlomová teplota (při vyšší teplotě se med poškozuje, při nižší teplotě není med dostatečně ztekucený). Med vytočený a uložený ztuhlý v konvích se před stáčením dává na dva dny do teplené komory, což je jakákoliv dobře tepelně izolovaná bedna - třeba stará lednice - s topným tělesem (doporučeno je topné těleso na 380 V / 2kW připojené však na 220 V - hřeje mírně /cca na 800W/ a nic nepodpálí) zapojeným přes termostat (v Dole jej vyrábějí a dodávají); musí být přítomen i ventilátor, který v době provozu topného tělesa mísí vzduch, aby se v komoře nedělaly tepelné vrstvy.
Ztekucení medu - v tepelné komoře (50 stupňů) trvá 45 hodin. Pak se konve se ztekuceným medem vyndavají z tepelné komory a med se z konví přelévá do stáčecí nádoby a při tom se cedí. (Při ztekucování na pouhých 45 stupňů zůstávají v medu mikrokrystaly a rychle se pak vrací do původního stavu - proto používat teplotu 50 stupňů!)
J. P. Baudiš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13801
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu