- Radim Polášek (e-mailem) --- 25. 11. 2005
Re: Plni?ka medu (13170) (13232) (13234) (13248) (13249)
No, první fáze je taková diskuze. Druhá fáze by mohla být, kdyby třeba měl někdo nějakou nepoužívanou mrazničku, nadstavit tam tu teplotu, řekněme v rozmezí od 2 do 5 st C, hodit tam v květnu 1 - 2 nastavky rámků s řepkovým medem a někdy v září, říjnu to zkusit rozehřát a vytočit. Totiž aby se minimalizovalo, že někdo na takovém systému založí nějaký provoz a investuje do něho a pak se zjistí, že třeba květnový med z řepky a ovocných stromů takhle dělat nejde, že se musí vytáčet hned. Totiž výchozí předpoklady mohou být klidně správné a mnohokrát přezkoušené, jak se ale začne něco dělat jiným zbůsobem, může se objevit vliv něčeho, co původně nikdo nepředpokládal a všechno může být jinak.Taky při převozu chlazených rámků bude třeba zajistit nějaké podmínky. Na ochlazených rámcích bude kondenzovat vzdušná vlhkost a budou nabírat zápachy. Takže při převozu na rámky nesmí příjít okolní teplý vzduch.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Daniel Prokeš" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, November 24, 2005 5:37 PM Subject: Re: Plni?ka medu
> > Nejprve bych rád poděkoval za všechny reakce na toto téma. > Společnou stáčírnu se mi asi zprovoznit nepovede, jedna věc se mi ale moc > líbí. Chlazení plástů a vytáčení až po sezoně, kdy je už relativně klid. > Slyšel jsem o této možnosti mnohokrát, nikdy mi nikdo ale nevysvětlil, že > při zchlazení pod 5 st C med nekrystalizuje. > Už jdu na webové stránky pana Jindry. > Dan Prokeš > > > Co takhle využít chladící komoru? Podle toho, co píše Honza Jindra med > > zchlazený pod +5 st C nekrystalizuje, nebo téměř vůbec nekrystalizuje, > > takže > > by nebyl problém ani s dlouhodobě skladovaným řepkovým medem v rámcích.Co > > takhle přes léto tam ukládat rámky s medem a na konci se zóny je prostě > > vytočit najednou, rovnou přefiltrovat a naplnit sklenice. To by mohla být > > klidně nějaká společná medárna. Večer si tam včelař doveze rámky ze své > > chladicí komory, přes noc se mu ohřejí v tepelné komoře na 35 - 45 st C a > > přes den je rovnou vytočí, teplý med přefiltruje a rovnou stočí do > > sklenic. > > A večer už další včelař může ukládat svoje rámky na rozrhřátí. A pokud > > bude > > chtít udělat smíchaný med, může rovnou kombinovat rámky, takže nemusí med > > skladovat a míchat v nádobách, ale rovnou stáčet míchaný med. Nebo > > jednodruhový, podle toho, jak si uspořádá rámky. A společná medárna by > > mohla > > mít nerezové zařízení, 12 rámkový zvratný medomet, kvalitní odvíčkovací > > zařízení, takže by bylo možné odvíčkovat a vytočit za 5 - 10 minut 1 > > medomet > > atd. > > > > V krajním případě to může fungovat tak, že včelař bude mít místo medometu, > > místnosti, všelijakých nádob na med a podobně jen tu chladicí komoru s > > prostorem odpovídajícím 20 - 30 rámkům 39x24 na jedno včelstvo, kterou > > během > > léta zaplní. Někdy v srpnu, září rámky doveze do medárny, vytočí, naplní > > sklenice, rámky od medu dá vyčistit včelám do úlů a je to. Do jednoho m3 > > objemu se vejde 16 tenkostěnných nastavků po 11 rámcích 39x24. > > > > R. Polášek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13307
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |