78194

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 11. 2005
Re: skladování medu v mrazničče. (13279) (13280)

Tekutý med je v podstatě velice koncentrovaný roztok cukrů ve vodě a jako
takový i při minusové teplotě dosažitelné v mrazničče nemrzne. Podobně jako
třeba solanka. Rozdíl je v tom, že molekuly cukrů jsou mnohem větší než
molekuly soli, proto má med mnohem vyšší viskozitu a v mrazničče je defakto
tuhý. Ale není zmrzlý, je to pořád kapalina, podobně jako třeba sklo za
normální teploty.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Radek Kruina" <>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, November 24, 2005 12:45 PM
Subject: Re: skladování medu v mrazničče.


> Radim Polášek napsal:
> >Jednou jsem v létě vytočil med a čerstvý hned pár sklenic
> >uložil do mrazničky.
>
> V této souvislosti bych se znovu zeptal, jestli to, že je med vystavený
> mrazu (třeba těm -18 v mrazničce)mu nějak neškodí, nebo ho
neznehodnocuje?.
> Pokud by to bylo tak, že teplota pod 5 stupňů pouze oddaluje krystalizaci,
> bylo by na zváženou, jestli opravdu část medu, kterou chceme prodávat
> tekutou, nezmrazit. Ale bude to ještě plnohodnotný med? Nestne se z medu
> jen to sladidlo bez všech léčebných účinků?
>
> Radek Krušina

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13282


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Zdráhala Petr - Re: Dotace 2005
Předchozí:Lubomir - Materiál podložky do varroa dna


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu