78389
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 22. 11. 2005
Re: Výroba fumigačných páikov (13228)
Je to nějaké oxidační činidlo, nejlépe asi dusičnan draselný KNO3. Papír by se mohl použít obyčejný tvrdý výkres s hmotností okolo 200 gramů podle vzoru, originálního pásku nebo podobný . Na papíru nesmí být velké krystaly nebo místa hodně napuštěná dusičnanem - pásek potom vzplane! Odhaduji, že postup by mohl být takový: Udělá se koncentrovaný roztok v nadbytku dusičnanu. Roztok se z pevného dusičnanu slije a rozředí cca 2 - 4 díly vody. Knoty se nechají v roztoku nasáknout několik minut, pak se vytáhnou, přebytek roztoku odsaje suchým hadrem, knoty nesmí být mokré, jen vlhké a rychle usuší při teplotě do 50 - 60 st C, výše raději ne. Rozředění vodou se nadstaví tak, aby knoty hořely zhruba stejně jako originál, v zádném případě nesmí prskat nebo dokonce při hoření tvořit kuličky roztaveného dusičnanu. Zhruba asi takhle jsem to dělal před asi 15 lety místo rozstříhávání originálů, když byl jednu dobu nedostatek knotů.
Bezpečnostní opatření - je to oxidovadlo smíchané s hořlavinou, takže při zapálení intenzívně hoří a může se i samovznítit. Při vznícení většího množství uzavřeného třeba v plechovce vybuchuje. Takže nedělat do zásoby kilo na několik roků, a zbytky po výrobě zlikvidovat.
Otázka je, jak by to dopadlo s pojištěním, kdyby třeba při použití knotů vlastní výroby shořely úly.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Anton Turčáni" <> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, November 22, 2005 6:38 AM Subject: Výroba fumigačných páikov
> Kto má skúsenosti s domácou výrobou fumigačných papierikov? Aká chemická > látka sa musí použiť aby dobre tleli? Ďakujem
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 13233
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu