78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 8. 2005
Re: dojmy a pojmy (11901) (11906) (11908) (11936) (11946) (11958) (11968) (11972) (11973) (11975)
Já počítám 80 %, takže z 15 kg medu by to bylo jakoby 12 kg cukru, ne 13 . Kolik z něho vznikne etanolu, závisí na kmeni kvasinek a na čistotě, měla by to být asi polovina hmotnosti cukru. Pak se taky musíme shodnout, co je to medovina. Podle mně je to nápoj, který vznikne kvašením medu rozpuštěného v odvaru z chmelu a dalšího koření. Pak záleží, kolik se tam dá medu. Pokud se tam dá medu tolik, aby vzniklo maximálně 8 % lihu, vykvasí to rychle během dvou, tří týdnů a pro delší uchovávání se musí konzervovat, třeba přetlakem co2 nebo pasterizací atd. Pokud se tam dá medu tolik, aby vzniklo alkoholu v rozmezí 8 - 12 %, dokvašuje to déle a v případě alkoholu blížící se k 12 % stačí medovinu uchovávat v láhvích v chladu, aby se nekazila. Pro delší uchovávání je optimální asi těch 12 % alkoholu. Nad 12 % alkoholu probihá další kvašení hodně pomalu, až měsíce a je nutno použít speciální hlubokoprokvášející kvasinky. Nad cca 16 % alkoholu kvasinky hynou. Vyšší procento alkoholu se dá dosáhnout jen přidáním lihu. Takže pokud dělám medovinu na uskladnění, počítám množství medu na výsledných 11 - 12 procent alkoholu, nepočítám s žádným zbylým cukrem. Pokud dělám medovinu na žízeň, počítám med na 6 - 8 % alkoholu, někdy i míň.
Pivo má tuším desítka cca 4 %, silný ležák tak 6 - 8 %.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Eman" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, August 23, 2005 8:03 PM Subject: Re: dojmy a pojmy
> 15 kg medu reprezentuje asi 10 kg cukru (70%)(a ne 13!) a z 10 kg cukru se > vytvoří asi 6 litrů ethanolu. To by bylo tak na slabší pivo :-)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11976
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu