78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- pan Josef Menšík (e-mailem) --- 10. 8. 2005
Re: optim?l dno (11734) (11748)
Síto nezavírám nimo odběr mčli a je to vpohodě.
Pepan
----- Original Message ----- From: "Radek Kruina" <radek.krusina/=/atlas.cz> To: "V?ela?sk? mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, August 10, 2005 10:32 AM Subject: Re: optim?l dno
> Kamil napsal: > >Síťované dno, > >má být dno plně otevřené nebo zakryté připadá mi že jim musí být zima > >když je přes den jen 12 stupňů, > >jsou to slabší včelstva obsedají jeden nástavek 8 rámku 42*27,5. > > Zatím nikdo neodpověděl, třeba zareagují Ti kdo mají optimal. > Myslím, že teď při krmení je lepší dno zakrýt a vložit česnovou vložku. > Pokud je to včelstvo s mladou matkou, která se teprve nedávno rozkladla, > krmit postupně menšími dávkami, aby včely všechno nezanesly cukrem a matka > měla kde klást (Doporučuji koncem září provést ještě kontrolu zásob, jestli > dodané zásoby neproplodovaly a případně dokrmit). Po nakrmení bych síto > odkryl. To by mohlo přimět matku omezit kladení, aby při fumigaci bylo co > nejméně plodu. S odkrytým sítem bych zimoval až do zahájení plodování na > jaře (cca únor – do prvního jarního proletu). U slabšího včelstva bych > potom opět síť určitě zakryl, aby včely byly co nejvíce v teple (podobně > jako u dvouprostorových úlů). Síť bych odkryl až by včely zesílily a začalo > být teplé počasí (konec dubna až půlka května). > Vzhledem k tomu, že zasíťovaná dna nemám, třeba zareaguje někdo, kdo s nimi > má zkušenosti a přezimovává oddělky. Při jednom nástavku by zřejmě také > stačilo mít dno stále zakryté a přívod vzduchu regulovat pouze česnem. > Myslím, že tak zimuje stále většina včelstev v republice. > > Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11753
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu