78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Květoslav Čermák --- 23. 5. 2002
Re: Pozdejsi pastovani medu (1075)
Pastuji každý rok několik konví medu. Tedy před započetím pastování musí být med dokonale rozpuštěný, protože kdyby v něm zůstaly nějaké krystalky jež jsou často velké, budou mít funkci očkovaného medu a podle nich se jich část také může tvořit. Správné je do medu naočkovat 0,5 až 1 kg jemně pastovitého medu, pak i nově vznikající krystalky budou jemné. Teplota při pastování má být cca 15 °C, někdo doporučuje míchat 1x denně, lepší je 2x denně byť jen krátce (cca po 2 až 3 min.) - med bude lépe napastovaný. Platí to zvláště pro rychle krastalizující medy, jako je řepkový, ze smetánky (pampelišky) apod. Čím nižší je teplota okolí (a medu), tím rychleji med krystalizuje a tím častěji je dobré ho míchat. Většinou je med do 3 dnů napastovaný a vhodný k plnění do sklenic. Pastování velmi doporučuji, ovšem napřed je potřeba zákazníky na tento med navyknout, chvíli to trvá. Třeba i dát na nějaký čas nižší cenu než za tekutý med, propagovat ho. Chuťově výtečný je med ze smetánky lékařské, z jetelů. Medy jako řepkový, slunečnicový doporučuji pokud je možnost ochutit cca 1/5 lipového medu - dodá mu jemnou výtečnou chuť. Čistý lipový je příliš - až nesnesitelně aromatický.
Květoslav Čermák
> 2 - Ma nekdo z Vas zkusenosti s pozdejsim pastovanim medu? Mam na mysli > situaci, kdy med v nadobach zkrystalizuje, nasledne se rozehreje a po > opetovnem zacatku krastalizece se napastuje?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 1086
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu