78692
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovějí jsou hned zde nahoře)
- Radim Poláek (e-mailem) --- 11. 6. 2005
Krystalizace přehřátého medu (10828)
Myslím, že se to nedá ve stupních přesně stanovit. Je to určeno zvýšením obsahu HMF a snížením aktivity až likvidací enzymů a dalších citlivých látek obsažených v medu. Jenže to taky závisí na času. Kdo zapomene a nechá med v tepelné komoře při 50 st C týden, má ten med pravděpodobně více "přehřátý" než když ho půl hodiny rozehřívá pri 80 st C ve vodě na vařiči.
Takže ta uváděná teplota 40 - 50 st C na rozehřívání medu je spíš daná tím, že je to nejnižší teplota, při které tuhý med změkne a dá se přelévat, míchat atd.
Co se týká krystalizace medu, je to dané obsahem vody v medu a poměrem nejrozšířenějších cukrů v medu glukózy a fruktózy. To se přehřátím nemění takže teoreticky přehřáty i nepřehřátý med krystalizuje stejně. Jenže nepřehřátý med i právě vytočený tekutý med obsahují spoustu už tuhých malinkých krystalků cukrů, na kterých krystalizace medu už jen pokračuje. Přehřátím medu na vyšší teplotu se všechny drobné krystalky cukrů rozpustí. Pokud má v takovém medu vůbec začít krystalizace, musí ty drobné krystalky nejdříve zase vzniknout a to trvá až několik měsiců. Takže přehřátý med ztuhne taky, je to déle trvá a vypadá to trochu jinak než nepřehřátý. Šetrně "přehřáté" medy jsou medy v supermarketech, kde potřebují, aby med ze vzhledových důvodů dlouho vydržel tekutý.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Jan Cervenka" <c> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, June 11, 2005 12:14 PM Subject: Re:
Dne sobota 11 června 2005 11:57 Radim Poláek napsal(a): > Petr Lokvenc napsal
> Není pravda. Med znehodnocený přehrátím krystalizuje taky, jen později a > trochu jinak. > > R. Polášek
Dobry den,
a kolik je prosim to prehrati ? Domnival jsem se , ze tak do 40 C, ale kdosi mi rikal, ze se med rozehriva pri min. 50 C, jinak hned zase skrystalizuje.
Honza
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 10838
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Vechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu