78125

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Václav I. --- 2. 3. 2002
Chladící box

Velmi dobře pamatuji ledování. Pracovníci pivovarů řezali na rybnících led, a ukládali ho do hlubokých sklepů. Dodal bych jen poznámku. Led se musel solit, a přikrývat slámou. V létě se rozvážel po hospodách. Dovedu si představit, že někdo zkusí zakopat do země izolovanou nádobu, do ní dá led, osolí a nad led umístí izolovanou místnost s medem. Chlad by se dal také získat, vložíme-li do místnosti s medem plastové nádoby naplněné slanou vodou. Solankou. Voda je pod 0 stupňů Celsia a není zmrzlá. Ochladit by se dala v 500 litrovém mrazáku. Nádoby by se daly podle potřeby vyměňovat. Ověření toho, co jsem napsal: na stůl v dobře vyhřáté kuchyni rozlijeme trochu vody. Vezmeme plechový hrnek a dáme do něj sníh, třeba tající zbytky. Hrnek dáme na kaluž vody, přidáme sůl, lžicí zamícháme, hrnek je přimrzlý. Prázdná místa ve velkém mrazáku by měla být něčím vyplněna. Jestliže se jednou nachladí, tak při dalším otevření mrazáku se vymění méně vzduchu, mrazák tak často nezapíná. Samozřejmě, nejlépe by bylo, mít mrazák plný masa.
Jen inspirace!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 301


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Baudis Jan P. --- 3. 3. 2002
Re: Chladící box


> Dovedu si představit, že někdo zkusí zakopat do země izolovanou
> nádobu, do ní dá led, osolí a nad led umístí izolovanou místnost s
> medem. Chlad by se dal také získat, vložíme-li do místnosti s medem
> plastové nádoby naplněné slanou vodou. Solankou. Voda je pod 0
> stupňů Celsia a není zmrzlá. Ochladit by se dala v 500 litrovém
> mrazáku. Nádoby by se daly podle potřeby vyměňovat. Ověření toho, co
> jsem napsal: na stůl v dobře vyhřáté kuchyni rozlijeme trochu vody.
> Vezmeme plechový hrnek a dáme do něj sníh, třeba tající zbytky.
> Hrnek dáme na kaluž vody, přidáme sůl, lžicí zamícháme, hrnek je
> přimrzlý.

Ano, sníh smíchaný se solí je seriosní chladící směs. Vzpomínám si na
to ze školy z hodin fyziky. Slaná voda má bod tuhnutí dosti pod nulou
(viz rozpuštění ledu a sněhu v zimě na silnicích solením vozovek).
Když sníh vlivem soli taje, spotřebovává na změnu skupenství teplo - a
toto teplo odebírá z okolí - tím vzniká docela solidní chladící efekt.

> Prázdná místa ve velkém mrazáku by měla být něčím
> vyplněna. Jestliže se jednou nachladí, tak při dalším otevření
> mrazáku se vymění méně vzduchu, mrazák tak často nezapíná.

To je zajímavá inspirace!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 309


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu