- zak (e-mailem) --- 17. 10. 2005
RE: Produkujte med a drte hubu
Ale o tom současná produkce je. Splnit požadované normy, proto aby kontrola nezavřela provoz, ale pokud kontrola nekouká, tak dělat cokoliv s cílem snížit výrobní cenu, jelikož běžný spotřebitel hledí hlavně na cenu.
Zajímá spotřebitele co obsahuje maso z kuřete a čím kuře bylo krmeno ? Ne, má dobrou cenu a dle dostupných informací je kuřecí maso zdravé. V podstatě obdoba jako s masem v marketu, jen to jako spotřebitelé nevidíme. Kdo ale má zkušenosti se zvěřinou (nebo si sám nakládá maso na uzení), tak určitě ví, že "uleželé" maso, které je dobře upraveno je chutnější, než to zcela čerstvé. A zde je problém, laikovi zachutná pak spíše to uleželé, i když je to z hlediska současné hygieny hrůza.
Časy cen ve výkupu za socialismu tu již nebudou. Takže dle mne lze přežít jen produkcí kvant za minimální cenu, nebo budovat klientelu náročných spotřebitelů, ale to dá dost práce (třeba trhy, prázdninové akce pro turisty), tak jako třeba některá malá jatka, co fakt dělají párky z masa, jsou ale podstatně dražší.
Dříve jsem vybíral kafe dle třídy A, B, C (tuším to bylo dle ČSN, podíl příměsí, plísní atd.) Nyní se tak již neoznačuje. A bylo nejkvalitnější, tak když běžela reklama na super kávu a já se pak podíval na balení, byla to třeba třída C, tak jsem si řekl, ti mají dobrý marketing.
Ale zpět k medu, víte které dítě je v USA postiženo pesticidy ? Dítě farmáře. Stejně tak mi někteří hloubaví zákazníci říkají, kolik chemie a přírodních alergenů od zamědělců je v tom našem naturálním medu oproti běžnému cukru ? To jsou věci, které vrtají mnoha lidem hlavou.
Marketingem zpracovaný uživatel chce tekutý med a market mu jej pohodlně dá. A jeho tělo je na konzumaci sirupů opakovaně připraveno, takže mu chutné lépe než ten náš "pravý".
Občas se zmiňuje Německo jako vzor. Když jsem byl poprvé před 22 lety v bývalém západním Německu jako student na brigádě - přesněji malá vesnička - západ Bavorska, dostal se tábor do finančního deficitu. Byl jsem velmi často odpovědný za nákupy potravin, jelikož jsme měli minimum peněz, místní brigádníci kupovali kvalitnější potraviny v místním obchodě (taky jsem koukal na různé druhové medy, marmelády, byly fakt dobré), já využil cesty dodávky do města a nakoupil velká balení jednorázově v marketu. Místní se z počátku kroutili, ale jiná možnost nebyla. Pokud se ale podívám na dnešní známé v Sasku, tak existuje jen cesta z práce nebo o víkendu autem do marketu, nacpání ledničky. Často si říkám, existuje ta malá prodejna potravin ještě dnes, nebo již všichni nakupují v marketu zdravý tmavý chleba, který je z běžné mouky s barvivem cestou z města ?
Dle mého je to v první řadě o tom, podívat se na složení, co vlastně jím.
K. Žák
-----Original Message----- From: Richard imko [mailto:vcelar.rs/=/tiscali.cz] Sent: Sunday, October 16, 2005 6:58 AM To: V?ela?sk? mailing list Subject: Produkujte med a drte hubu
Z některých příspěvků mi připadá, že se mám vykašlat na kvalitu, nechat si starý zrezivělý medomet. Natřískat hodně medu, ten prodat do výkupu a držet hubu.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 12651
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |