78083

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Petr Zdráhala --- 2. 10. 2002
Re: jak zvýšit spotřebu medu (1796)

Přátelé,
měl bych pro Vás ještě jeden recept na likér výtečné chuti, ikdyž není vyráběn zcela z medu, ale z víček po odvíčkování plástů. V tomto likéru je i jakési množství propolisu, který se rovněž z víček vylihuje. Vyrobit se však dá až po medobraní. Teď již těžko někdo skladuje víčka. Tak snad pro příští rok.
Víčka z plástů po odvíčkování necháme trochu okapat od medu. Okapaná víčka dáme volně do nádoby (např. 4 litrová sklenice, smaltovaný kbelík nebo jiná nádoba vhodně povrchově upravená) a nedusáme, aby mezi víčky byl prostor. Víčka až po vrch zalijeme konzumním lihem nebo slivovicí. Necháme vyluhovat 2 až 3 týdny. Obsahem můžeme jednou až dvakrát zamíchat. Potom obsah přecedíme přes jemné sítko. Zbylá víčka můžeme zalít alkoholem ještě jednou a nechat vyluhovat stejnou dobu.
Likér je vhodné nalít do jedné nádoby (např. demižónu) a nechat odstát (např. 1 měsíc). Po čase se na dně usadí zákal. Čistý likér z povrchu stočíme do druhého demižónu nebo do lahví. Zbytek můžeme přecedit přes filtrační papír nebo nalít např. do sklenice a nechat opět odstát, až se zákal dole opět usadí. Čistý likér odlijeme. Likér můžete čistit i postupem, který již zde v konferenci byl popsán, ale to jsem zatím nezkoušel.
Můžu Vám říct, že ta chuť stojí za to. Kdyby člověk nejezdil ráno do práce autem, tak by to vzhledem ke složení likéru (med-propolis-slivovice) byla výtečná medicína po ránu.

Přeji dobrou chuť
Zdráhala Petr

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1814


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:M.Osusky - Antwort: RE: zimování
Předchozí:Vesely Emanuel - RE: zimování


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu