78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



tata --- 14. 8. 2002
Re: Lisovaný med x medomet a oxidace? (1477) (1499) (1511) (1523) (1530) (1534) (1535)

Již jsem o tom něco četl. ALE. Lisování medu již u nás zakázalo jeho
veličenstvo císař v kolem roku 1910. Hrozí totiž že tam bude vylisován i
plod. To je ale ještě praktikováno v mnoha státech dokonce i v Evropě.
Dokonce existují praktiky , že se celé včelstvo vysíří a dílo se pak vhodí
všechno do lisu. Takový med bude určitě obsahovat i větší množství proteinů.
Potom ovšem musí sklenice být plná neboť by mohlo dojít k hnilobnému
procesu. Jen nevím jak by se na to tvářil náš zákazník kdyby znal původ a
způsob získávání tohoto medu

----- Original Message -----
From: "Jan Čáp" <capjan/=/vol.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, August 12, 2002 8:48 AM
Subject: Lisovaný med x medomet a oxidace?


> Přátelé,
>
> na několika webech zabývajících se loučkovými úly (TBH - Top Bar Hives)
jsem
> se dočetl, že nutnost med lisovat (praktická nemožnost vytáčení přirozeně
> stavěných plástů) může být chápána jako výhoda i v tom smyslu, že lisovaný
> med neztrácí na kvalitě díky podstatně menšímu kontaktu se vzduchem, než
při
> vystříkání na stěny medometu a také prý obsahuje více pylu než vytáčený
med.
>
> Dokonce jsem v aktuálním katalogu dánské firmy SWIENTY našel stránku
> nabízející klasické lisy na ovoce pro lisování medu spolu s nabídkou
sklenic
> se speciálními víčky, které jdou plnit na 100% - prý aby neobsahovaly
žádný
> vzduch a balení tak neznehodnocovalo exkluzivní lisovaný med.
>
> Co si o tom myslíte?
>
> J. Čáp, Tábor
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 1550


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:tata - Re: radiální medomet?-téma pro vechny
Předchozí:tata - Re: informace


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu